Kejsar Ming

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kejsar Ming i full regalia framför kejsarsymbolen mottar en skål av sina underlydande. Bild av Alex Raymond. © KFS.

Ming the Merciless i original. Seriehjälten Blixt Gordons ärkefiende. Introducerades tidigt i serien 1934.

Kejsar Ming telefonerar till Arborias okuvade härskare Barin. Bild av Alex Raymond. Ur svenska Levande Livet. © KFS.

Kejsar Ming är härskare över planenen Mongo, som hotande närmar sig Jorden, varvid forskaren Dr Hans Zarkov tar sig dit med sin nybyggda raketfarkost i motvilligt sällskap med Blixt Gordon och Dale Arden (Diana på svenska).

Mings rike är högteknologiskt, och innefattar både raketskepp, robotar samt strålvapen. Ming porträtteras som en grym och despotisk härskare som strävar efter världsherravälde. Han har asiatiska drag, med sneda ögon, slokmustasch och pipskägg.

Den tyranniske Ming ser sitt rike hotat av Blixt, som får bundsförvanter bland en del okuvade Mongo-folk. Ming, som styr från sin huvudstad Mingo City, tar jordlingarna till fånga och avser att ta Dale till sin maka. Ming har en egensinnig dotter, prinsessan Aura, som förråder sin elaka far och hjälper Blixt för kärleks skull. Uppror följer och Blixt lyckas besegra Ming och befria Mongo. Ming skildras dock som innehavare av vissa magiska krafter och förmår att någon gång återkomma.

Den onde Ming är till gestalten en stereotyp serieskurk, med rötter i föreställningen om "gula faran" och tidiga pulphistorier, som exempelvis Sax Rohmers kinesskurk Fu Manchu från 1913.

I andra media

  • Charles B. Middleton spelade Ming i 1930-talets bioföljetonger "Flash Gordon" I och II samt "Flash Gordons Trip to Mars" (1936-38).
  • Alan Oppenheimer gjorde rösten till Ming i den animerade TV-serien "The New Adventures of Flash Gordon" (1979).
  • Max von Sydow spelade Ming i Dino De Laurentiis långfilm "Flash Gordon" från 1980.
  • William Callaway och Ron Feinberg gjorde rösten till Ming i den animerade TV-serien "Defenders of the Earth" (1986-87).
  • Max von Sydow spelade Ming i TV-serien "Flash Gordon" (2007-08).

Kuriosa

Medan de flesta uppfattar Ming som asiatisk, så beskriver författaren Lars Gustafsson i sin roman "Sigismund" från 1976 Kejsar Ming som ondsint och förfärlig, sittande "på en slags tron", med sitt långa svarta kluva skägg, grymt neddragna mungipor och smala huvud liknande en polsk aristokrat. I romanen återkommer Gustafsson flera gånger till de "gamla färglagda serier från de första åren av fyrtiotalet" som prydde hans barndoms utedass i Ramnäs.

Även om det är oklart om det finns kineser på planeten Mongo, så är "Ming" onekligen ett kinesiskt ord. Som namn ("明") har det betydelsen "strålande, skinande". Om det däremot skrivs som "命", så står det för "öde", inom taoismen i betydelsen att ta kontroll över sitt livsöde.