Ken Bald

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Vinjett från strippserien "Dr. Kildare" () av Ken Bald. © KFS.

Kenneth "Ken" Bruce Bald, (1 augusti 1920 - 17 mars 2019), amerikansk serieskapare. Även känd under signaturen K. Bruce

Mest känd för strippserierna "Judd Saxon", "Dr. Kildare" och "Dark Shadows" (baserad på en amerikansk TV-serie) som han startade efter nästan 30 år som tecknare av serietidningsserier.

Ken Bald var en serietidningspionjär och började sin långa karriär under 40-talet. Bald arbetade på tidiga Timely/Marvel-serier som Sub-Mariner och Captain America, och på Crime Smasher för Fawcett. Han fortsatte sedan teckna serier under hela livet och kom att ha en av de längsta och mest produktiva karriärerna av någon serietecknare.

Bald började i Jack Binder Studio. Studion producerade material till serietidningar för olika förlag, som Fawcett, Nedor och Lev Gleason Publications. Med tiden kom Bald att bli studiokollega med serietecknare som Gil Kane, Carmine Infantino, Bill Ward, Kurt Schaffenberger, bland andra.

År 1942 på Jack Binder-studion, började Bald bidra med serier till Fawcett Comics. Bland dem märks Kapten Marvel (Captain Marvel), Captain Midnight, Spy Smasher, Bulletman, Golden Arrow, Doc Savage, Gäckande Skuggan (The Shadow) och Mandrake (Mandrake the Magician).

Efter kriget återvände Bald till att teckna serier för Timely Comics. Skribenten/redaktören Stan Lee satte honom att teckna den första generationen av Captain America, Sub-Mariner och Human Torch.

Vid den här tiden bidrog Bald också med många skräck-/mysterieserier till American Comics Groups titlar (1949-1954).

Hans första satsning på serier i dagspress var Judd Saxon, en dagsstrippserie för King Features, som hade premiär den 8 april 1957.

När Judd Saxon upphörde 1962 fortsatte Bald med att göra en mycket mer framgångsrik serie, Dr. Kildare, som han är mest känd för, och som han tecknade i 22 år. Dagspresserien var skriven av Elliot Caplin, bror till Al Capp, och under alla år tecknad av Bald.

Samtidigt med Dr. Kildare tecknade Bald under en kort tid både den dagliga och söndagsserien baserad på den gotiska såpoperan Skuggornas hus (Dark Shadows) för NEA. Eftersom han var under kontrakt med King Features signerade han serien med pseudonymen ”K. Bruce” (hans mellannamn var Bruce). [1]

Fotnoter

  1. Ken Bald, blogg av Roger Schaeder på [[1]] (2022-03-22)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!