Kid Eternity

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kid Eternity tecknad av Al Bryant från omslaget till Hit Comics nr 46, 1947. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Kid Eternity på ett omslag av Sean Phillips från Kid Eternity (volym 3) nr 6, 1993.
© DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Kid Eternity" är en amerikansk fantasyserie som skapades av Otto Binder och Sheldon Moldoff för förlaget Quality Comics 1942.

Handling

Historien handlar om en ung pojke som dör en för tidig död efter att den båt han befinner sig på blir sänkt av en tysk torped. Väl ankommen till himmelriket upptäcks det att ett misstag har begåtts, pojken är inte alls ämnad att dö så här tidigt i sitt liv. Som kompensation får han möjligheten att fortsätta sina dagar som levande död nere på jorden och hjälpa de dödliga med deras problem. Nu kallad Kid Eternity har han förmågan att uppväcka vem som helst från de döda under en kort period, och använda den personen som assistent i sin kamp mot ondskan. Till sin hjälp har Kid dessutom en änglalik väktare vid namn Mister Keeper.

Historik

Den fantasifulla serien blev en mindre succé under nästan ett decennium. Den publicerades i Qualitys tidning Hit Comics nummer 25–60, samt i arton nummer av en egen tidning med start 1946. Serien slutade publiceras 1949.

DC Comics köpte upp Qualitys figurer på 50-talet, gjordes till en början inte mycket med dem. Under 70-talet gästspelade Kid Eternity i några "Captain Marvel"-avsnitt, men mer var det inte.

Inte förrän i början av 90-talet återupplivade Grant Morrison figuren tillsammans med tecknaren/målaren Duncan Fegredo i en trenummers miniserie. Som typiskt var för den här perioden var serien inte längre särskilt barnvänlig. Kid Eternity hade kommit i puberteten och historien var mer existentialistisk och moralfilosofisk än äventyrlig. Det avslöjades också att han inte fick sin kraft från himlen, utan från DC:s Lords of Chaos.

Miniserien fick en uppföljare i en kortvarig månadstidning av Ann Nocenti och Sean Phillips, utgiven under nystartade etiketten Vertigo. Månadstidningen rönte aldrig samma framgång som miniserien, och lades ner efter något år.

Under ett gästspel i serien "Justice Society of America" i början av 2000-talet dödades Kid Eternity (igen) av superskurken Mordru. Han återvände emellertid än en gång från de döda i ett avsnitt av "Teen Titans" 2006. Under 2009 återvänder Kid Eternity till Jorden och blir fast medlem i Teen Titans.