Långtbortistan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Långtbortistan är ett fiktivt land i Kalle Ankas universum, troligen i Centralasien eller i vissa fall Centralafrika). Långtbortistan styrs troligen av en maharadja, den vanligaste typen av monark i detta universum. En del Kalle Anka-serier avslutas med att någon av figurerna måste gå i landsflykt till Långtbortistan. Numera används ordet även stundom utanför serievärlden, med vidgad betydelse, allmänt för någon mycket avlägsen ort.

Ortnamnet härrör inte nödvändigtvis från en direkt översättning från engelska utan kan vara en skandinavisk neologism som som antingen är svensk eller dansk. Kalle Anka-tidningens mångårige svenske översättare, P.A. Westrin, och hans danska kollega, Sonja Rindom, har båda sagt sig ha uppfunnit namnet någon gång på 1960-talet. Det fastnade i bägge länders serietidningsuniversum och kom sedan att leva sitt eget liv, som standardöversättning när ett fjärran land omnämns i serierna. (Det är vad Kalle Anka-översättaren Stefan Diös kom fram till efter en lång ankist-historisk utredning, läs hans brev på ankisternas mailinglista).

Påhittade fjärran länder, synbarligen i trakterna kring Mellanöstern eller Främre Orienten, förekom dock redan på 1950-talet i de amerikanska originalserierna med namn som Unsteadystan, Bazookistan, Howdoyustan o.s.v. En möjlig förlaga till det svensk/danska platsnamnet kan ha funnits i Carl Barks serie "Buffaloed by Buffaloes" från 1961 (Four Color 1267), där Oppfinnar-Jocke besöker och hjälper invånarna i Farbakishan.

Uttrycket Farawaystan ses numera då och då i den engelska originaltexterna i Disneyserier (och även i annan text), detta är ett av de få fall då ett skandinaviskt uttryck översatts till engelska i serievärlden.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 13 juni 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Långtbortistan.

Se även