Lego

Från Seriewikin
(Omdirigerad från LEGO)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Lego®, dansk leksakstillverkare med förkärlek för reklam i serieform. Byggklossarna som kan kombineras på tusentals olika sätt har sålts i miljontals exemplar över hela världen. Konceptet har kopierats åtskilliga gånger och ett flertal andra företag har producerat s.k. "Lego-kloner".

Reklamserier med Lego

Reklamserie för Lego. Upphovsman okänd. © Lego

Lasse och Lena från Legoland

Lego-reklam i serieform av Rune Andréasson från 1963.

Round the Word with Jane and Johnny Lego

I USA producerade Legos amerikanska distributör Samsonite reklamtidningen Snap, som bl.a. innehöll serien "Round the World with Jane and Johnny Lego".[1]

Lego-serien

"Lego", en reklamserie om två barn, en flicka och en pojke, som lekte med Lego. Serien publicerades i Kalle Anka & C:o mellan sent 1960-tal och mitten av 1970-talet. Gjordes av minst två tecknare. Tecknarbyte skedde cirka 1970 då även barnen bytte hårfärg med varandra.

Legoland-serien

"Legoland" hette en annan reklamserie som hade de gulhyade legofigurerna i huvudrollerna. Publicerades som ensidesreklam i ett flertal svenska serietidningar under 1980-talet. Ofta fanns det något äventyrstema i de korta historierna som även var fortsättningsserier med cliffhangers, t.ex. en pilot som kollapsade innan han hunnit landa på Legolands flygplats.

The Golden Medallion

1990 gavs, under pirat-temat, byggsatsen "The Golden Medallion" ut med två minifigurer och tillbehör, tillsammans med en 36-sidig serietidning.[2][3] Upphovsmän var Vaño (pseudonym för Eduardo och Vicente Vañó Ibarra, bild) och Per Sanderhage (text).

2000-talet

Under 2000-talet har Lego fortsatt med konceptet att producera reklamserier för sina produkter, t.ex. i den egenproducerade medlemstidningen Lego Club Magazine m.m.

Serier baserade på Lego-konceptet

Seriefigurer som blivit Lego

Lego har även vid ett flertal tillfällen köpt upp licenser från populärkulturen att producera byggsatser omkring. Från seriernas värld finns Batman, Superman, Spider-Man, X-Men, Avengers, Wonder Woman och Teenage Mutant Ninja Turtles. För Lego-kloner finns det ännu fler exempel såsom Smurferna.

Fotnoter

  1. Throwback Thursday: Snap!, Huw Millington, artikel på Brickset.com, publicerad 15 februari 2018. (Engelska.)
  2. Peeron.com (Inventarie, engelska)
  3. Peeron.com (Scans, engelska)

Se även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!