Lady Cop

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Lady Cop var en seriefigur som dök upp i DC Comics First Issue Special nr 4 (juli 1975).

Historik

First Issue Special var en kortlivad tidning från DC där en ny serie introducerades (i vissa fall var det gamla serier som återintroducerades) i varje nummer, detta för att pröva marknaden och bedöma om den var populär nog att få en egen serietidning. De flesta av dessa gav dock aldrig något djupare avtryck utan föll i glömska ganska snart efter det första framträdandet. I nummer fyra introducerades Lady Cop i en historia skriven av Robert Kanigher och tecknad av John Rosenberger och Vince Colletta.

Handling

Serien berättar historien om collegestudenten Liza Warner, vars två rumskompisar blir brutalt mördade. Liza undkommer endast genom att gömma sig under sängen. Det enda hon ser av mördaren är hans cowboy-boots, dekorerade med dödskallar. Hon hör också honom säga att kvinnor är som spelkort, vilket gör att hon ger honom smeknamnet "Spader Ess-mördaren". Då en kvinnlig polis får höra Lizas detaljrika vittnesmål, säger hon i förbifarten att Liza skulle passa som polis. Plågad av mardrömmar beslutar sig Liza för att ta det på allvar och utbilda sig till polis.

Som färdigutbildad poliskvinna gör Liza allt för att göra gatorna säkra, och är under några år med om fler äventyr än de flesta poliser under sin livstid, men minnet av Spader Ess-mördaren plågar henne ännu.

Det lätt föraktfulla smeknamnet "Lady Cop", får hon av en buse, som underskattar hennes förmåga.

Lady Cop återvänder

Efter sitt första framträdande syntes Lady Cop inte till på över 30 år. 2006 återintroducerade emellertid författaren Gail Simone Liza Warner som bifigur i The All-New Atom. Som Chief Warner arbetar hon som poliskommissarie i Ivy Town, superhjälten Atoms hemstad.