Lothar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

För Lothar i "Assar", se Rymd-Börje.


Lothar var från början tämligen stereotyp. Ur debutserien (1934) av Phil Davis. © KFS.

Lothar, bifigur i "Mandrake", skapad av Lee Falk. Tidigare afrikansk prins som träffade Mandrake när denne var på resande fot, och valde att avsäga sig rätten till tronen för att istället bekämpa brott med Mandrake.

Mandrake och Lothar kan med fog sägas vara det första integrerade brottsbekämparparet. Ursprungligen var dock Lothar den stereotypa "serienegern"; en muskulös och illitterat negerbetjänt iklädd leopardskinn och fez. Hans kungliga börd och lojalitet mot sin vän Mandrake gjorde dock att han inom kort växte ur rollen som Mandrakes tjänare. Lee Falk har i intervjuer berättat hur Lothar snart betraktades som Mandrakes jämlike, även av vita läsare i 1930-talets USA, och att han snarare sågs som ett "korkat muskelberg" än en "korkad neger". Med tiden förändrades Lothar så att även han talade korrekt engelska och klädde sig i vanliga kläder, men det dröjde till 1960-talet innan förändringen var fullbordad och han helt övergett pidginengelskan, leopardskinnet och sin karakteristiska fez. Den närmast övermänskliga muskelstyrkan har han dock kvar.

Under 70-talet introducerades Lothars flickvän Karma i serien.

Lothar i andra medier

När Mandrake, Fantomen och Blixt Gordon sammanfördes för TV-serien "Defenders of the Earth" i slutet av 80-talet fanns Lothar ursprungligen inte med i konceptet. Lee Falk insisterade dock på att Lothar skulle vara med, och fick sin vilja igenom. Här stod figuren för det tekniska kunnandet i gruppen.