Loveless (Vertigo)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med andra serier med titeln "Loveless".


"Loveless" är en råbarkad och blodig västernserie skapad av Brian Azzarello (manus) och Marcelo Frusin (bild), utgiven i egen serietidning på DC Comics' vuxenetikett Vertigo. Senare avsnitt har även tecknats av Danijel Zezelj och Werther Dell'edera.

Serien berättar historien om Wes Cutter som strider för sydstaterna i det amerikanska inbördeskriget och hamnar i fångläger hos nordstatarna. Då nordstaterna förklarats som segrare återvänder Cutter till sin forna hemstad Blackwater och finner sin stad och sitt hus ockuperat av den amerikanska Unionen. Kort därefter utses Cutter till stadens sheriff.

"Loveless" handlar om förhållandet mellan nord och syd, mellan svarta och vita, mellan soldater och civila, tiden strax efter inbördeskriget. Handlingen kretsar främst kring Cutters aggressiva förhållande till invånarna i Blackwater och den amerikanska unionsarmén, och hans, åtminstone inledningsvis, desto mer kärlekfulla relation till sin hustru Ruth. I senare nummer tar Ruth och hennes eget hämndbegär alltmer över historiens fokus.

Utgivning

Serietidningen gavs ut i sammanlagt 24 nummer 2005–2008 (trots att Azzarello önskat att den skulle fortsätta längre) och har samlats i albumform efter serietidningsutgivningen.

Samlingar

  1. "A Kin of Homecoming" (2006) ISBN 1-84576-337-8 (samlar Loveless nr 1-5)
  2. "Thicker than Blackwater" (2007) ISBN 1-84576-453-6 (samlar Loveless nr 6–12)
  3. "Blackwater Falls" (2008) ISBN 1-40121-495-9 (samlar Loveless nr 13-24)