Magisk realism

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Magisk realism, genrebeteckning för litteratur och serier som väver in övernaturliga fenomen i en annars normal verklighet.

Genren har likhet med fantasy, men till skillnad från i fantasy är det övernaturliga inslaget inte skildringens huvudtema i den magiska realismen, även om förekomsten av den ofta är en förutsättning för berättelsens karaktär. Var gränsen går mot fantasy kan inte lätt avgöras. Även om det är klart att vissa verk definitivt är antigen det ena eller det andra, finns det också verk som ligger i gränslandet.<ref>Fantastik.se om magisk realism</ref> Likheter med vissa former av skräck finns också.

Begreppet magisk realism uppkom från början på 1920-talet och avsåg då närmast bildkonst av ett slag som låg nära det som kallades den nya sakligheten (på tyska die neue Sachlichkeit) och var besläktad med men ändå åtskild från surrealismen,<ref>Franz Roh: Nach-Expressionismus. Magischer Realismus. Probleme der neuesten europäischen Malerei. Klinkhardt & Biermann, Leipzig 1925</ref>. Termen har sedan kommit att övertas även av litteratur med liknande inriktning, från början framförallt företrätt av latinamerikanska författare.<ref>Faris, Wendy B. and Lois Parkinson Zamora, Introduction to Magical Realism: Theory, History, Community, ss. 3-4</ref> Konstgenren fokuserar mer på verkligheten genom en närmast hyperrealistisk och mystisk lins, jämfört med hur genrebestämningen har kommit att bedömas inom litteraturen.<ref>Guenther, Irene, "Magic Realism in the Weimar Republic" from MR: Theory, History, Community</ref>

Bland exempel på magisk realism i seriemediet kan nämnas Jacques Tardis serie "Adèles extraordinära äventyr" och vissa verk i Hergés "Tintin".Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Källor

<references/>