Marshal Law

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Marshal Law" var en våldsam superhjälteparodi (för att inte säga slakt på genren), producerad för den amerikanska seriemarknaden. Den skapades 1987 av britterna Pat Mills (manus) och Kevin O'Neill (bild).

Handling

Serien utspelar sig i ett framtida USA. I ett krig med Centralamerika förde USA dit trupper som bestod av människor som genmanipulerats för att få superkrafter, så kallade superhjältar. Under tiden som kriget pågick härjades USA av jordbävningar. Bland annat förstörs San Francisco, och på dess ruiner byggdes staden San Futuro.

Efter kriget kommer krigstrupperna tillbaka till USA, men många av dem lever nu i samhällets bottenskikt. Marshal Law är en av dem med superkrafter, och det är hans jobb att ta hand om de superhjältar som blivit alltför våldsamma.

Seriens namn

Seriens namn är detsamma som kodnamnet för dess huvudperson. Marshal motsvarar språkligt svenskans ord marskalk, men används i USA som en titel inom polisväsendet. Law är engelska för "lag" eller "rättsordning". Hela titeln "Marshal Law" är men all säkerhet vald på grund av ljudlikheten med begreppet "martial law", engelska för "krigslagar" eller "undantagstillstånd", det vill säga en situation då myndigheter tillfälligt får utökade befogenheter att använda våld på grund av oroligheter i landet.

Figurgalleri

 • Marshal Law (Joe Gilmore), en våldsam polisman utan karisma, som har att hantera de olika superhjältarna i San Futuro. Den otrevliga personlighet han visar utåt kontrasterar mot en stark inre moralisk kompass. Han karaktäriseras av ett extremt beteende, bland annat virar han taggtråd runt armarna.
 • Public Spirit (överste (Colonel) Buck Caine), världens mäktigaste och populäraste hjälte, som fick sina krafter genom ett amerikansk program för genmodifikation. Marshal Law betraktar honom som korrumperad och opålitlig.
 • The Sleepman, en seriemördare klädd i svart, med svart slängkappa och en brun påse över huvudet. Eftersom han har superkraften att kunna flyga, misstänker Marshal Law att han i själva verket är Public Spirit, eftersom det är ovanligt med sådan flygförmåga.
 • Mrs Mallon, en butiksinnehavare som tycker illa om superhjältar och tycks uppskatta att umgås med Marshal Law. Hon har en son som heter Danny. Det visar sig så småningom att hon tidigare gick under namnet Virago, som försvann och har förmodats vara död tjugo år innan händelserna som skildras i serien.
 • Lynn Evans, Joe Gilmores flickvän, journalist och kvinnosaksaktivist. Hon vet inte att Joe Gilmore i själva verket är superhjälten Marshal Law. Hon blir mördad av The Sleepman och hennes död påverkar Marshal Law djupt.
 • Kiloton, Marshal Laws kollega som har vakten i deras bas under San Futuro.
 • Celeste var Public Spirits andra fästmö och ingick i en kult med superhjältinnor med sexuella superkrafter.
 • Gangreen, ett gäng grönklädda psykopater som använder bomber för att ta kontroll över San Futuro.
 • Growing Boy, en naiv ung superhjälte vars förmåga att göra sig stor som en jätte ibland inte fungerar.
 • The Private Eye (Scott Brennan), osympatisk miljardär och bästa kompis med Public Spirit. Brennan ärvde sin förmögenhet efter att ha skjutit ner sina föräldrar i en gränd med hjälp av sin butler. Han bekämpar de fattiga, som han hatar. Han lyckas mörda Kiloton innan han själv blir dödad av Marshal Law.
 • Dessutom ingår en stor mängd mer eller mindre uppenbara parodier på kända amerikanska superhjältar.

Publicering

Mini sverige.gif Svensk publicering

Ett äventyr med Marshal Law – "Crime and Punishment - Marshal Law takes Manhattan" – har publicerats på svenska i tidningen Marvels Universum nr 4/1991.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!