Martin tom Dieck

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till tyska serieantologin Boxer nr 5 av Martin tom Dieck. © upphovsmannen.
"Vortex" av Martin tom Dieck. © upphovsmannen.

Martin tom Dieck (född 1963) har sedan början av 1990-talet etablerat sig som en av de främsta representanterna för den tyska alternativseriemarknaden.

Efter en illustratörsutbildning på Fachhochschule für Gestaltung i Hamburg, den stad där han fortfarande lever och verkar, debuterade tom Dieck som serieskapare i tyska och schweiziska magasin såsom Boxer och Strapazin på 1990-talet. Den uppmärksamhet han fick ledde till albumdebuten "Der Unschuldige Passagier" (1993), en spöklik historia om en man som är fast på ett herrelöst fartyg och inte lyckas ändra dess kurs. I uppföljaren "Hundert Ansichten der Speicherstadt" (1997) driver den Buster Keaton-liknande huvudpersonen genom ett ödsligt hamnområde på gränsen till upplösning. Den sistnämnda gavs ut i Frankrike 2006 av förlaget Frémok och fick där titeln "Vortex".

Som serieskapare räds tom Dieck inte umgänget med de sköna konsterna och de stora tänkarna. Tillsammans med författaren Jens Balzer har han släppt filosofiska serieverk som "Salut, Deleuze" (2000) och "Neue Abenteuer des unglaublichen Orpheus" (2001), en inblick i den franske litteraturfilosofen Gilles Deleuzes tankevärld. Även gestalter som Roland Barthes, Michel Foucault och Jacques Lacan finns representerade som seriefigurer i tom Diecks serier.

Det undermedvetna, eteriska och improvisatoriska spelar en betydande roll. Protagonisterna tycks sväva genom tillvaron utan att kunna styra över vart de är på väg. Vatten är ett ständigt återkommande element, vilket påvisas inte minst i "Monsieur Lingus’ Wissen über Wasser" (2001).

Med sin medvetet grovhuggna teckningsstil, sitt sinne för bildkomposition och ett mästerligt handlag med ljus och skugga har tom Dieck lyckats röna uppskattning i både breda och smala lager i sitt hemland.

"Vortex" var namnet på en tom Dieck-utställning som kunde beskådas på Serieteket i Stockholm under våren 2007. Tom Dieck var även en av gästerna på festivalen SPX07.

Källa

Texten är delvis baserad på introduktionstexten till utställningen "Vortex" på Serieteket 2007. Överförd till GNU-licensen med upphovsmannens tillstånd.

Externa länkar