Maus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Maus" av Art Spiegelman. © Art Spiegelman
Scen ur en tidig version av "Maus" av Art Spiegelman ur Comix Book nr 2 © Art Spiegelman

"Maus" är en prisbelönt serieroman av Art Spiegelman. "Maus" handlar om Arts far, Vladek Spiegelman, som upplevt förintelsen i Tyskland under andra världskriget, samt om hur förintelsens skuggor påverkat även efterföljande generationer. Serien har formen av en fabeldjursserie där judar representeras av möss (därav titeln) och (icke-judiska) tyskar av katter. Serien har bland annat belönats med Urhunden och Pulitzer-priset.

Handling

Art Spiegelman övertalar sin far Vladek att berätta om sina upplevelser under Andra världskriget i koncentrationsläger för att göra en serie om detta. Vladek berättar mycket detaljerat om hur man träffade Arts mor, hur de fick sitt första barn och hur kriget bröt ut när Hitler invaderade Polen, och hur situationen för dem och andra judar gradvis förändrades. Yngste sonen dog och resten av familjen hamnade i koncentrationsläger. Där slutar första delen.

Andra delen beskriver in i varje lite smärtsam detalj tillvaron i koncentrationslägret och hur välplanerad judeutrotningen var. Men mitt i eländet fanns ändå guldkorn av medmänsklighet. Historien slutar med att Vladek med fru överlever och flyttar till Sverige, där Art föds, och sedermera USA.

Serien har formen av en fabeldjursserie där olika folkgrupper representeras av olika djurarter, i synnerhet judar av möss och (icke-judiska) tyskar av katter.

Historik

Den allra första versionen av "Maus" var endast en tre sidor lång serie publicerad i undergroundtidningen Funny Aminals 1972. 1977 bestämde sig Spiegelman för att utveckla historien till ett längre verk. Denna mer kända version av "Maus" publicerades först i Spiegelmans magasin RAW under 1970- och 80-talen och samlades i två bokvolymer 1986 och 1991.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

I antologier

Den första tresidorsversionen av "Maus" publicerades i antologialbumet "Dom är som djur", utgivet av Medusa 1983.

Album

"Maus"-volymerna har i Sverige getts ut av Brombergs.

  • "Maus (I) En överlevandes bekännelse", Brombergs 1987. 159 s. sv/v, inb. Översättning Jan Wahlén. (2:a uppl. 1992) ISBN 91-7608-365-9
  • "Maus II ...och här började det svåra", Brombergs 1992. 135 s. sv/v, inb. Övers. Joanna Bankier. ISBN 91-7608-537-6
  • "Maus: En överlevandes historia", Brombergs 1996. 295 s. sv/v, limhäftad. ISBN 91-7608-710-7 (samlingsvolym av båda ovanstående utgåvor)
  • "Maus: En överlevandes historia", Brombergs 2009, 295 s. sv/v, limhäftad. ISBN 978-91-7337-230-5 (ny samlingsvolym)

Priser och utmärkelser

"Maus" har tilldelats många serieutmärkelser i flera länder, bland dessa 1988 och 1993 Seriefrämjandets pris Urhunden för bästa översatta seriealbum. Den har gått till historien som den första (och hittills enda) serie som fått det prestigefyllda Pulitzer Prize Special Award 1992.

"Maus" i andra medier

Serien har även getts ut samlad på CD-ROM av Voyager, vilken inkluderar extramaterial som fotografier och ljudinspelningar med Vladeks intervjuer.

Utställningar

Huvudartikel: Mus Mouse Maus

Mus Mouse Maus är en utställning arrangerad av Seriefrämjandet som satts ihop med anledning av 25-årsjubileet för "Maus" 2010. Utställningen består av tecknings- och seriebidrag från 24 skandinaviska tecknare som alla gör sin egen personliga tolkning av serien. Curator är Jamil Mani. Debuterade på Göteborgs Stadsbibliotek 24 september och flyttar sedan vidare till Stockholm, Malmö och andra platser.

Mer om "Maus"

  • "Mus Mouse Maus – tolkningar av Art Spiegelmans storverk" (Bild & Bubbla nr 3/2010, s. 63–86 (bildsektion)) [finns även som särtryck]

Recensioner

Externa länkar

  • Maus på engelska Wikipedia
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!