Max Jordan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Max Jordan" av Maurice Tillieux. © upphovsmannen/S.E.P.P.

"Max Jordan" på svenska , "Gil Jourdan" i original. Belgisk komisk äventyrsserie skapad av Maurice Tillieux om Parisbaserad privatdetektiv.


Historik

Serien startade den 20 september 1956 i Le Journal de Spirou nr 962. Jordan var mycket lik Tillieuxs tidigare serie "Félix" och några av Félixberättelserna utgjorde grunden för Jordanäventyren. Felix hade varit stökig, förvirrad och till och med lite naiv, Max Jordan visade sig vara en person som är säker på sig själv, han är utbildad jurist och han vet vad han vill; han har redan från början en mycket tydlig plan med sitt agerande.

1970 överlämnade Tillieux teckningsarbetet till Gos (Roland Goossens). Det blev fyra långa serier, och fyra korta, som är trogna originalet men saknar en del av det speciella som fanns i Tillieuxs teckningsstil.

1989, drygt tio år efter Tillieuxs tragiska bortgång, gavs det ut ett hyllningsalbum ("Les Enquêtes de leurs amis: l’hommage à Gil Jourdan et à M. Tillieux"). I åtta berättelser hyllas Max Jordan och Maurice Tillieux av kända serieskapare, däribland Turk, Maltaite och Desberg.

Handling

Jordan vill bli en omtalad privatdetektiv. För att lyckas med detta måste han göra något som skapar rubriker i tidningarna. Han satsar hela sitt kapital, väljer ut rätt personer och ger sig själv sex månader för att krossa en knarkliga.

Till sin hjälp har Jordan en smart och intensiv kvinna vid namn Nina (Fr. Queue-de-Cerise), Skatan (Fr. Libellule), en glad f.d. tjuv, med egensinnig humor (endast han själv skrattar åt skämten han drar), och en polis, inspektör Coork (Fr. Crouton), som till att börja med är en löjlig och fientlig typ, men under seriens gång blir han mer och mer betydelsefull för fallens lösning.

En viktig nyhet i Jordanserien var stämningen på de platser han reste till. Miljöerna i Tillieux tidiga serier var välstädade och välordnade, i "Max Jordan" tecknade han en råare värld; dammiga kontor, smutsiga gator, mörka hamnar och leriga gårdar. Det är framför allt de franska miljöerna som imponerar och fängslar läsaren. När Max Jordan och hans vänner reser iväg till exotiska platser försvinner en del av mystiken och charmen.

Albumutgivning

Mini belgien.gif Originalutgivning

Som brukligt är när det gäller fransk-belgiska serier samlades äventyren i album efter serietidningspubliceringen. Sexton album gavs ut i hemlandet Belgien åren 1959–79, vissa av dem samlingar av flera kortare äventyr.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

"Ett fall för Max Jordan" nr 1: "Skatan på rymmen". Omslagsteckning av Maurice Tillieux © Tillieux/S.E.P.P./Interpresse

Tre album har kommit ut på svenska, utgivna av Bonniers Juniorförlag i albumserien "Ett fall för Max Jordan" 1979–80: "Skatan på rymmen", "Kungen gör en tavla" och "Bilen som kört fast".

Mini danmark.gif Dansk utgivning

Danmark började ge ut Max Jordan samtidigt som Sverige. I dansk översättning har dock två ytterligare album givits ut. "De røde munkes kloster" gavs ut i tidningsform i tidningen Tempo.

Utgivningsindex

Originaltitel Utgivningsår Svensk publicering Dansk publicering
"Libuelle s'évade" 1959 "Skatan på rymmen" (album 1, Bonniers Juniorförlag) "Flugten"
"Popaï et vieux tableaux" 1959 "Kungen gör en tavla" (album 2, Bonniers Juniorförlag) "Popain og gamle malerier"
"La Voiture immergée" 1959 "Bilen som kört fast" (album 3, Bonniers Juniorförlag) "Bilen, der druknede"
"Les Cargos du crépuscule" 1961 - "Mørkets laster"
"L'Enfer de Xique-Xique" 1962 - "Den sorte hund"
"Surboum pour 4 roues" 1963 -
"Les Moines rouges" 1964 - "De røde munkes kloster"
"Les 3 taches" 1965
"Le Gant a 3 doigts" 1966
"Le Chinois a deux roues" 1967
"Chaud et froid" 1969
"Pâtée explosive" 1971
"Carats en vrac" 1971
"Gil Jourdan et les fantômes" 1972
"Sur la piste d'un 33 tours" 1973
"Entre deux eaux" 1979

Mer om Max Jordan