Mickey Spillane

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mickey Spillane (1918–2006) är för de flesta mest känd som författaren bakom den hårdkokta deckaren "Mike Hammer", men han har även skrivit en del serier och varit aktiv som skådespelare.

För Timely och Novelty Press skrev han under tidigt 1940-tal serier och textnoveller i tidningar som Marvel Mystery Comics och Blue Bolt Comics. Hans mest kända figur Mike Hammer sägs ha haft sin upprinnelse i en deckarserie vid namn Mike Danger som inte fick någon större framgång. Spillane flyttade över konceptet till romanformen, och första verket kom 1947 under namnet "I, the Jury". Under åren har det blivit totalt 13 böcker – den sista kom så sent som 1996. Många av böckerna har filmatiserats mer än en gång, bl.a. med Stacy Keach och Spillane själv i huvudrollen.

"Mike Hammer" har också blivit dagspresserie 1953–54, med Spillane och några medkreatörer som manusförfattare. Bakom tillkomsten av denna serieversion låg Jerry Iger, men han hade själv inget med det rent konstnärliga att göra. Serien lades ner på grund av klagomål på det mycket våldsamma innehållet. Serien återutgavs dock i två samlingsvolymer kring 1982.

Den närbesläktade Mike Danger har blivit serie vid fyra tillfällen.

Kuriosa

Spillane lämnade in ett manus på Mike Danger till Quality Comics i förhoppning om att få jobb. Efter att ha läst manuset rådde Everett "Busy" Arnold honom att satsa på en annan karriär än författare.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!