Lat

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Mohammad Nor Khalid)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kampung Boy" av Lat. © upphovsmannen.

Lat, alias Mohammad Nor Khalid, alias Datuk Mohd Nor Khalid (född 1951), är Malaysias främste serietecknare och skämttecknare. Han är berömd och läst bland miljontals människor i Sydostasien, och har på senare år även rönt viss uppmärksamhet i väst.

Bakgrund

Mohammad Nor Khalid föddes den 5 mars 1951 i en mindre by kallad Kota Baru i staten Perak i Malaysia (ej att förväxa med Kota Bharu i Kelantan). Redan som barn var han en skicklig serietecknare, och vid nio års ålder började han dra in inkomster till sin familj.

Den första av hans serier som gavs ut professionellt tecknade Khalid då han var tretton år och gick i skola i Ipoh . "Tiga Sekawan" var en historia om tre vänner som löste kriminalfall tillsammans och publicerades i nyhetstidningen Berita Minggu. Senare publicerades även "Keluarga Si Mamat" i samma tidning. I unga vuxna år flyttade han till Kuala Lumpur för att bli tecknare på heltid. Ett tag arbetade han på tidningen New Straits Times som kriminalreporter, men blev 1974 anlitad som redaktionell skämttecknare. I den här vevan började han använda signaturen Lat. New Straits Times är den tidning som Lat är mest känd för att ha publicerats i, men redan på 1970-talet började man även ge ut hans skämtteckningar i bokform.

1979 kom den seriebok (eller kanske snarare bilderbok med serieinfluenser) som har blivit Lats mest kända verk, den självbiografiska historien "Kampung Boy", som handlar om hans liv som lantpojke med tecknarambitioner. "Kampung Boy" har fått flera fortsättningar, såsom böckerna "Town Boy" och "Kampung Boy: Yesterday and Today". Serien har sedermera även publicerats på franska och engelska.

Lat skildrar i sina teckningar och berättelser huvudsakligen livet i Malaysia, oavsett om det handlar om självbiografiska barndomsskildringar, politisk satir eller sociala kommentarer.

Kuriosa

Lat har även arbetat med animation och "Kampung Boy" har gjorts i en animerad version.

Bland fansen finns den svensk-malaysiske tecknaren Nordin B A Samad.