Satirserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Satir)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Satirserier är serier som bygger på satir, det vill säga det är en form av humorserier som häcklar och ironiserar över missförhållanden, trender och tendenser i samtiden och det (vanligtvis offentliga) livet. Ofta med politiska tendenser.

Satir är en litterär – skriftlig eller muntlig – uttrycksform, vars syfte är att förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett "elegant och träffande sätt".[1] Satir används ibland som retoriskt grepp, antingen för att provocera eller för att försätta motståndaren i försvarsposition, och kopplas ofta ihop med ironi. Satir utgör ofta en egen subgenre till humor, men kan också vara gravt allvarlig så att eventuellt skratt närmast fastnar i halsen och kan ligga nära svart komedi. Satir används ibland som vapen mot auktoriteter där en direkt uttalad kritik är farlig att framföra eller där avvikande röster har svårt att göra sig hörda[2] och har som sådan bland annat varit vanlig i diktaturer, i exempelvis Sovjetunionen ofta utgiven i så kallad samizdat. Den grundläggande idén med satir, är att satir på ett humoristiskt sätt visar på ett missförhållande i syfte att verka för en positiv förbättring.

Exempel

Källor

  1. ”Norstedts svenska ordbok”, 1990, Norstedts förlag, ISBN 91-1-925362-1, s. 843
  2. Sophia A. Clennen: ”Hitting Trump where it hurts: The satire troops take up comedy arms against Donald Trump”, läst 2017-02-14