Moon Mullins

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Moon Mullins", bild av Frank Willard. Återtryck från Dover 1976. © Chicago Tribune 1929, 1931

"Moon Mullins", amerikansk humorserie skapad 1923 av Frank Willard.

Historik

Efter att ha tjänstgjort i första världskriget skapade den frilansande serietecknaren Willard sin populäraste serie, den om prisboxaren, drinkaren och vardagsfilosofen Moon Mullins, som Willard tillsammans med sin assistent Ferd Johnson gjorde till en enorm succé.

Den ruffige ungkarlen till huvudperson omgavs av en mängd intressanta bikaraktärer. Där fanns Emmy Schmaltz, ägarinnan av det ungkarlspensionat där Moon huserade, köksan Mamie och dennes late make Willie, Moons lillebror Kayo (som såg ut som en minderårig kopia av Moon, komplett med kubb och allt), samt den aristokratiske Lord Plushbottom

Ferd Johnson blev Willards assistent på serien då den ännu bara var ett par månader gammal. Med tiden gjorde han alltmer av arbetet, och tog till slut över serien helt och hållet. Men det var först efter Willards död 1958 som Johnson började signera den. Johnson fortsatte att producera serien ända tills den lades ned 1991, och hade då arbetat på samma serie i 68 år, vilket förmodligen är ett rekord i serievärlden.

"Moon Mullins" återtrycktes i bokform av Cupples & Leon och i serietidningar av Dell Comics med start 1936, bland annat i titlar som Popular Comics, Super Comics och Four Color Comics. En renodlad Moon Mullins-serietidning med återtryck av strippar gavs ut av American Comics 1947–48.

Serien adapterades även till en radioteaterföljetong.

Externa länkar