Mosaik (Tyskland)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mosaik är den äldsta och upplagemässigt största ännu utgivna serietidningen i Tyskland. Tidskriften grundades i Östberlin 1955 och de första tjugo åren var huvudserien "Digedags", skapad av Hannes Hegen. Sedan dess har i stället huvudserien varit "Abrafaxe", skapad av Lothar Dräger och Lona Rietschel.

Mosaik ges ut månadsvis. Under den östtyska tiden gavs den ut på förlaget Junge Welt och bestod av 20 sidor per nummer. Efter Tysklands återförening, riskerade tidskriften att läggas ner, men efter ett par förlagsbyten räddades den av reklamföretagaren Klaus D. Schleiter, som sedan 1990 därför har varit Mosaiks ansvarige utgivare. Tidskriften har sedan dess närmast fördubblats i omfång. I mitten av varje nummer finns redaktionella sidor med svar på läsarbrev, information om bakgrunden till de äventyr som återges i "Abrafaxe" och reklam för merchandiseprodukter förknippad med serierna.

Avläggaren Mosaik. Die unglaublichen Abenteuer von Anna, Bella & Caramella, som handlar om tre kvinnliga kobolder motsvarande de manliga i "Abrafaxe", lanserades 2008.