Nevada (Vertigo)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
För andra Nevada, se Nevada

"Nevada" skapades av författaren Steve Gerber 1998 med Phil Winslade som skissare samt Steve Leialoha och Dick Giordano som tuschare. Serien gavs ut av DC Comics under deras etikett Vertigo. Serien publicerades totalt i en sex nummers miniserie samt två avsnitt i antologititeln Winter's Edge. Serierna har också samlats i en trade paperback.

"Nevada" handlar om nattklubbsdansösen med samma namn, som bor i Las Vegas med sin struts Bolero.

Historik

Förhistorien till Nevada börjar egentligen redan 1977 när Gerber på grund av mycket stress, såväl i yrkeslivet som privat, inte lyckades skriva klart manus till "Howard the Duck" nummer 16 i tid. Hellre än att reprisera någon äldre historia valde han då att snabbproducera ett manus i form av sju korta essäer om sitt liv, serier och världen i stort. Enligt Gerber själv skrev han hela manuset på väg mellan New York och Las Vegas, dit han var på väg att flytta. Var och en av essäerna illustrerades sedan på ett uppslag eller en helsida med en stor bild. Genom att en mängd olika tecknare gjorde var sin bild kunde tidningen bli klar i tid, även om många läsare klagade på det oväntade formatet.

En av essäerna, som handlade om våldet i serier, illustrerades av Tom Palmer. Texten och bilden beskrev en nattklubbsdansös och en struts som slåss mot en mördarlampskärm. Just denna bild var kanske den mest uppskattade i tidningen, och under de kommande åren fick Gerber ofta frågan när han tänkte göra serien om nattklubbsdansösen och strutsen, men han tog det inte på allvar förrän Neil Gaiman ställde frågan.

Det tog alltså 21 år innan serien blev verklighet, även om det officiellt inte är samma nattklubbsdansös. Serien publicerades ju av ett annat förlag, och följaktligen ser Nevada annorlunda ut. Hon har till exempel annan hudfärg.

Meningen var att Nevada skulle få en fortsättning, och att det skulle göras fler miniserier. Detta blev inte verklighet.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!