Newsarama

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Newsarama är en amerikansk webbsajt som publicerar nyheter, intervjuer och krönikor om serier och annan populärkultur, i synnerhet den amerikanska serietidningsindustrin. Den uppdateras varje dag.

Historik

Newsarama grundades sommaren 1995 men var då bara en serie återkommande poster på sajten Prodigys forum om tecknade serier, skrivna av Mike Doran och betitlade "Prodigy Comic Book Newswire".

I januari 1997 började Doran lansera en version av denna kolumn, först betitlad "The Comics Newswire" och senare "The Newswire", på Usenets olika "rec.arts.comics"-communities. Kolumnen fick slutligen namnet "Newsarama" 1998. Populariteten ökade snabbt. Doran lämnade Usenet 1998 och fick en fast "Newsarama"-avdelning på flera olika sajter, däribland Mania.com, AnotherUniverse.com och Fandom.com.

I augusti 2002 blev Newsarama en egen sajt, som en mer eller mindre fristående del av Kevin Smiths webbplats-nätverk ViewAskew.com.

Då Doran under 2002 fick en administrativ tjänst på Marvel Comics togs Newsarama över av skribenten Matt Brady, som sedan länge skrivit för sajten. Doran återkom emellertid senare.

I april 2006 lämnade Newsarama ViewAskew-nätverket och blev en oberoende och autonom webbplats.

Idag är Newsarama en av de främsta nyhets- och reportagesajterna om den amerikanska serietidningsindustrin. Proffs som Marvels Joe Quesada och författaren Geoff Johns har haft egna kolumner på sajten.

Externa länkar