No-Prize

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ett No-Prize var ett "icke-pris" (bestående av ett kuvert med texten "No prize" på och inget innehåll) som serietidningsredaktörer på amerikanska Marvel Comics skickade till de läsare som kunde påpeka logiska fel i deras serier och komma med en godtagbar förklaring till dessa – som varför t.ex. en hjältes dräkt ändrade färg mellan två rutor, eller varför en figur som var död plötsligt dök upp vid liv.

Idén startade som en engångsföreteelse av Stan Lee i tidningen Fantastic Four i början av 1960-talet, men spred sig snart till Marvels övriga tidningar. Redaktören Mark Gruenwald avskaffade priset 1986 på grund av ett alltmer ökande petimetertänkande hos en stor grupp av läsarna. Idén har bemötts väldigt olika av Marvels redaktörer genom åren, där vissa redaktörer har delat ut No-Prize ganska urskiljningslöst, vissa enbart för uppenbara ansträngningar, och vissa har struntat i det helt och hållet.

Under 2006 återupplivade redaktören Tom Brevoort priset, dock i en form som är uppdaterad för informationsåldern. Istället för ett kuvert i posten får prisvinnarna en inscannad bild av ett kuvert via e-post.