Green Goblin

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Norman Osborn)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Green Goblin (även känd som Gröna Trollet på svenska) är en av Spider-Mans värsta ärkefiender. Figuren skapades av Stan Lee och Steve Ditko och dök först upp i Amazing Spider-Man nr 14 (juli 1964).

Figuren

Green Goblin har haft många olika inkarnationer, för att inte tala om imitationer såsom Hobgoblin och Demogoblin.

Green Goblin I: Norman Osborn

Den ursprunglige Green Goblin som, trots att man en gång trodde att han var död, fortfarande lever och då och då ställer till problem för Spider-Man.

Norman Osborn var en affärspamp som började få ont om pengar, och därför började experimentera med diverse kemikalier för att få fram något användbart och vinstbringande. Under experimenterandet inträffade en explosion, och när Norman vaknade igen så hade han fått en betydligt förbättrad fysik, men också ett betydligt försämrat psyke. Hans galenskap fick honom till att klä ut sig i en märklig grön dräkt och kalla sig Green Goblin. Han skapade också en glidflygare, fladdersmössknivar och pumpabomber för att använda i kampen mot sin ärkefiende Spider-Man.

Det farligaste med Green Goblin är dock inte hans arsenal, utan det faktum att han vet om att Spider-Man egentligen är Peter Parker. Han har många gånger hotat vänner till Parker, och ett av hans värsta och mest ökända brott var när han mördade Peters flickvän Gwen Stacy. I gengäld blev han "dödad" av Spider-Man, men det visade sig senare att han på något sätt hade överlevt. Nyligen[när?] slog han till igen och invalidiserade Peters gode vän Flash Thompson.

Green Goblin II: Harry Osborn

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Green Goblin III: Bart Hamilton

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Green Goblin IV: Phil Urich

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!