Olsson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Scen ur "Olsson" av Björn Widerberg ur Bild & Bubbla nr 1/1995. © Widerberg/Järlestad

Ej att förväxla med Kalle Ankas grälsjuke granne Olle Olsson.


"Olsson" hette en originalserie gjord särskilt för kvällstidningen Expressen 1985–86, skapad av illustratören Björn Widerberg (teckningar och manus, oftast under signaturen Rico) och poeten och skriftställaren Lars Järlestad (manus, under signaturen Bruno).

Serien blev kortlivad och dessutom utskälld under hela sin korta levnad, beskriven som en "humorserie för folk som saknar humor". Emellertid hade den sina fans, bland annat f.d. Bild & Bubbla-skribenten Ola Forssblad och flera läsare som kom till seriens försvar i Expressens brevspalt ”Brev till B.O.”.

Handlingen kretsar kring figuren Olsson och består av ogenerade ordvitsar, omotiverade otrevligheter, fjärde väggen-förbrytelser och metnings- och metaskämt, samt avhandlande av åttiotals-aktualiteter som charmskolor, gatu- och videovåld, kampsport, jogging, break dance, freestyle och bergsprängare. Återkommande teman är att Olsson blir biten i benet av en ilsken hund, har väskor med överraskande innehåll, röker cigarrer, och på olika sätt sprider förvirring och osämja kring sig.

Totalt publicerades cirka 300 strippar mellan 1 juni 1985 och 31 maj 1986.

Artiklar i Bild & Bubbla