Otaku

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Otaku no Video 1982, OAV från 1991 om seriefans i Japan i början av 80-talet. Vi ser Lum-fanboys och fujoshi med BL-bok. Omslag av Kenichi Sonoda. © Gainax.
Otaku no Video 1985, OAV från 1991 om seriefans i Japan i början av 80-talet. Vi ser ett fankonvent som visar Misty May-film. Omslag av Kenichi Sonoda. © Gainax.

En otaku (おたく eller i sin ursprungliga betydelse 御宅 (ditt/ ert hem) ) är en person med stort intresse för manga, anime och viss annan likartad, japansk populärkultur.

Ursprung

Ordet är i sin ursprungliga betydelse en väldigt artig (och förlegad) form av "du". Det moderna begreppet uppstod först bland science-fictionfans i Japan på 70-talet. Användes för första gången om manga/anime-fans 1983 av författaren Akio Nakamori i tidningen Manga Burikko. På det tidiga 1980-talet uppmärksammades det allmänt i Japan att denna tilltalsform av någon anledning dykt upp nördar sinsemellan. Ordet börjades då även användas mer populärt men då bara om dessa personer. Ironiskt nog med tanke på ordets ursprungliga betydelse fick "otaku" en ganska negativ klang i Japan under 90-talet, men detta har förändrats. En japansk otaku kan vara insnöad på vad som helst exempelvis bokförings-otaku, militär-otaku, städ-otaku eller insekts-otaku. En japansk otaku brukar oftast anses bortprioritera det som för många är självklarheter, till exempel ett fungerande socialt liv, klädsel, träning och en stadig kost.[källa behövs]

Otaku no Video

Begreppet otaku konsoliderades i och med den japanska (huvudsakligen animerade) videon "Otaku no Video 1982" (ung. "Nördens videofilm", utgiven av Gainax 1991 och med en uppföljare "Otaku no Video 1985" samma år).

Lånord

Ordet spred sig som lånord till USA i samband med det stora intresse som uppstod när att allt mer manga och anime översattes till engelska på slutet av 80-talet. Då de främst var nippofilerna som kände till ordet fick det aldrig riktigt den negativa klang som det kom att få i Japan; ordet användes helt enkelt för att beskriva en som bara är intresserad, trots att personen i fråga kan ha ett fungerande socialliv och andra intressen som personen finner lika viktiga. Precis som hentai har ordet fått en annorlunda betydelse jämfört med i Japan.

Piro i den amerikanska serien "Megatokyo" är en kärleksfull parodi på en amerikansk otaku. En annan finns i karaktären Otakon från TV-spelsserien "Metal Gear".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!