Patsy Walker

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Patsy Walker nr 1 1945. Bild av Ruth Atkinson. © Marvel.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Patsy Walker" var en återkommande serie i diverse tonårshumor- och kärleksseriepublikationer som gavs ut av Timely, Atlas och Marvel under 1940-, 50- och 60-talen.

På 1970-talet återkom hon som bifigur i Marvels superhjälte-titlar och 1973 tog hon själv rollen som en maskerad hjältinna i tidningen Avengers, genom att ta över The Cats gamla dräkt och kalla sig för Hellcat.

Patsy Walker

Patsy Walker nr 57 1955. Bild av Al Jaffee. © Marvel.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Patricia "Patsy" Walker debuterade i tonårs- och romantikserietidningen Miss America Magazine nr 2 1944 i en historia på 7 sidor. Hon skapades av Stuart Little, som var gift med tidningens kvinnliga redaktör Bessie Little, och tecknades av Ruth Atkinson.1 Redan 1945 började Al Jaffee att teckna serien, något han skulle fortsätta med under 50-talet. På 60-talet var det inte ovanligt att Stan Lee skrev manus medan tecknare som Al Hartley och Frank Giacoia ritade serien.

Titelfiguren Patsy var en rödhårig tonårsbrud med en pojkvän vid namn Buzz Baxter och med tiden dök även en mörkhårig rival vid namn Hedy Wolfe upp i serien.

Publicering

Mini usa.gif USA

  • Miss America Magazine, nr 2 1944 från Marvel.
  • Patsy Walker, utkom med 124 nummer 1945–1965 från Marvel.

Mini kanada.gif Kanada

Mini australien.gif Australien

  • Patsy Walker and Her Pals, utkom med 17 nummer ca 1950 från Horwitz.

Hellcat

Patsy Walker, A.K.A. Hellcat!, nr 1 2016. Bild av Brittney Williams. © Marvel.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Efter att figurerat i sin egen tidning fram till 1965, återanvändes Patsy Walker som en superhjälte i Marvels universum med start juli 1972 i Amazing Adventures nr 13 under namnet Hellcat.

År 2016 utkom Patsy Walker, A.K.A. Hellcat! nr 1 med manus av Kate Leth och teckningar av Brittney Williams och Natasha Allegri. Hittills utgiven med 17 nummer (juni 2017). Här anspelas (se omslag) på hennes tidigare tonårsidolspublicering, som sägs vara ett påhitt av hennes mor.

Se huvudartikel: Hellcat

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!