Paul Grist

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kane" av Paul Grist. © Grist.

Paul Grist (född 1960), brittisk serieskapare som har blivit känd för flera av de serier han gett ut på eget förlag, bland dem "Kane" och "Jack Staff".

Grists första serier publicerades på 1980-talet av förlagen Fleetway och DC Thomson. Här tecknade han bland annat "St. Swithins' Day" till manus av Grant Morrison, och ett Judge Dredd-äventyr författat av Robbie Morrison.

1993 skapade Grist "Kane", en hårdkokt polisserie om den amerikanska polismannen Kane och hans arbete i den fiktiva storstaden New Eden. Hoten består av brottslingar och galningar såväl som korruption och inkompetenta kollegor. "Kane" är tydligt inspirerad av amerikanska tv-serier som "NYPD Blue" och "Homicide", men har dessutom en torr brittisk humor som ger serien en extra dimension. Grist tycks även vara inspirerad av amerikanska serieskapare som Frank Miller (i synnerhet dennes "Sin City") och Kyle Baker.

I och med utgivningen av tidningen Kane grundade Grist sitt eget förlag, Dancing Elephant Press.

På senare år har "Kane" fått stå tillbaka då Grist fokuserat alltmer på sin superhjälteserie "Jack Staff", först utgiven på Dancing Elephant och därefter av amerikanska Image.