Pecos Bill

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Pecos Bill är en fiktiv cowboy skapad av Edward S. O'Reilly för en serie pulpnoveller vid 1900-talets början (O'Reilly själv hävdade dock att berättelserna var äldre och eventuellt verklighetsbaserade, något som har falsifieras av sentida folklorister). Som seriefigur har Pecos Bill framförallt tolkats av italienska serieskapare, men figuren föreligger också i en dagspressversion och i en Disneyversion.

Grundkoncept

Pecos Bills bakgrundshistoria är att han som spädbarn trillade ur en nybyggarvagn i närheten av Pecos River (därav namnet) i Texas, och därefter uppfostrades av prärievargar. Som vuxen blev han sedermera en beryktad cowboy och äventyrare, och fick en häst, Widow Maker, och en hustru, Slue-Foot Sue.

Den italienska serien

Pecos Bill ur "Bakhåll i prärien" (sic!) från Texas nr 46/1954. © Guido Martina

Den italienska serien "Pecos Bill" skapades av Guido Martina för förlaget Mondadori 1949 och tecknades bland annat av Pier Lorenzo De Vita. Serien gick i graven 1955, men har därefter återuppväckts vid ett flertal tillfällen.

1956 skapades en ny version av Cesare Solini och Pietro Gamba för Edizioni Alpe. 1960 började Mondadori återutge Martinas serier och två år senare övertog förlaget Fasani utgivningen. Serien gick på nytt i graven 1967, och då hade Fasani under flera år producerat nya avsnitt. 1978 skapade Armando Bonato nya avsnitt för förlaget Bianconi, och därefter har ytterligare versioner tillkommit.

De italienska serierna har exporterats till ett flertal andra länder, inklusive Sverige, där serien bland annat publicerades i Texas och Cowboy, samt i en egenbetitlad tidning utgiven av Williams förlag 1971.

Dagspresserien

Jack A. Warren skrev manus till en version för amerikansk dagspress 1929-1938. Tecknaren var Tex O'Reiley, och i samband med O'Reileys död 1938, ersatte Warren serien med "Pecos Pete" - en fortsättning på den tidigare serien, men oklarheter gällande rättigheterna gav upphov till namnbytet, som inledningsvis förklarades med att Bill förlorat minnet. Serien gick i graven för gott 1940.

Disneyserien

Disneys Pecos Bill, från Mickey Mouse #488. © Disney
Se huvudartikel: Jag spelar för dig

Disneyversionen skapades för den animerade antologifilmen "Jag spelar för dig" från 1948, vilken avslutas med berättelsen om Pecos Bill.