Percevan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Percevan och Kervin och Muff (i Kervins händer) av Philippe Luguy ur "Trollkarlens land". © Dargaud

Fransk fantasyserie med komiska inslag, skapad av Xavier Fauche, Jean Léturgie (manus) och Philippe Luguy (bild). Efter album nr 8 ("La Table d'Émeraude") har Léturgie och Luguy själva producerat serien.

Serien handlar om riddar Percevan och hans äventyr i en medeltidsliknande värld. Det förekommer mycket magi och trolldom, som både stjälper och hjälper Percevan. De komiska inslagen i serien står ofta Percevans vän och följeslagare Kervin för.

Albumen består både av följetonger och enskilda äventyr. Nr 1 och 2 är en följetong (liksom nr 6, 7 och 8 i den fortsatta utgivningen) medan övriga album är relativt fristående.


Utgivning

Enbart de fem första albumen finns översatta till svenska, utgivna av Hemmets Journal/Serieförlaget. I övrigt finns de flesta albumen översatta till danska under titeln "Ridder Goodwill".

Under 2008 utkom serien för första gången på engelska med en samlingsvolym innehållande de tre första albumen.


Album

Nummer Originaltitel Utgivningsår Svensk publicering Svenskt utgivningsår
1. "Les trois étoiles d'Ingaar" 1982 "Agnars tre stjärnor" 1987
2. "Le tombeau des glaces" 1983 "Agnars krona" 1987
3. "L'Epée de Ganaël" 1984 "Ganaels svärd" 1988
4. "Le pays d'Aslor" 1985 "Trollkarlens land" 1988
5. "Le Sablier d'El Jerada" 1986 "El Jeradas timglas" 1989
6. "Les Clefs de Feu" 1988 Ung=Eldnycklarna --
7. "Les Seigneurs de l'Enfer" 1992 Ung=Helvetets herrar --
8. "La Table d'Émeraude" 1995 Ung=Smaragdtavlan --
9. "L'Arcantane Noire" 1996 ? --
10. "Le Maître des Etoiles" 1998 Ung=Stjärnornas mästare --
11. "Les Sceaux de l'Apocalypse" 2001 Ung=Apocalypsens segel --
12. "Le Septime Sceau" 2004 Ung=Det sjunde seglet --
13. "Les Terres sans Retour" 2008 Ung=Länderna utan återvändo --
14. "Les Marches d’Eliandysse" 2009 ? --
15. "Le Huitième Royaume" 2013 Ung=Det åttonde kungadömet --
"Les Ombres de Malicorne" Samlingsalbum för nr 6,7 och 8 2005 Ung=Malicornes skuggor --

Figurgalleri

  • Percevan : Seriens huvudperson; riddare och äventyrare. Han är stark och modig och även ganska smart. Hans enda svaghet verkar vara vackra kvinnor, som också satt honom i en och annan knipa.
  • Kervin : Percevans följeslagare, som egentligen är en kringresande gycklare. Han är väldigt matglad och har stor kärlek till sina djur: Muff och hästen Hannibal.
  • Muff (orig. Guimly) : En liten varelse, ibland benämnd ”plymsvansmus” adopterad av Kervin. Ser närmast ur som ett handflatsstort troll och går på två ben. Mycket intelligent och uttrycker sig oftast med ordet ”Tjick”. Dök upp första gången i albumet ”Ganaels svärd”.
  • Malicia (orig. Balkis) : En ung och vacker häxa, med stora kunskaper i svart magi. Hon använde sin trolldom i det ondas tjänst, tills hon träffade Percevan och han vann hennes hjärta.
  • Mortalius (orig. Mortepierre) : Ond baron från Percevans land. Det är på grund av Mortalius jakt på Agnars tre stjärnor som Percevan blir en äveentyrare. Mortalius stjäl den första stjärnan av just Percevan, som sedan beger sig ut på jakt efter hämnd.
  • Pratius (orig. Polemic) : Betjänt till Mortalius, som är äckligt inställsam och låter sig behandlas hur som helst av sin herre.

Flera av figurerna som i den svenska utgivningen bara förekommer en enstaka gång, är återkommande figurer i den fullständiga serien. Mortalius och Pratius återkommer också i senare album.


Percevan på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Ridder Goodwill
  • Mini tyskland.gif Tyska: Tassilo
  • Mini ungern.gif Ungerska: Pörsivál
  • Mini island.gif Isländska: Persivan

Album (enstaka eller flera) finns dessutom utgivna i USA, Storbritannien, Nederländerna och Spanien, förutom ursprungslandet Frankrike.


Recensioner

Externa länkar