Phoebe Gloeckner

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Minnie Goetze, Phoebe Gloeckners alter ego i romanen "Diary of a Teenage Girl". © Gloeckner.

Phoebe Louise Adams Gloeckner (född 1960), amerikansk konstnär, illustratör, romanförfattare och serieskapare, som bl.a. har gett ut seriesamlingen "A Child's Life", samt "Diary of a Teenage Girl", en roman med serieinslag.


Historik

Phoebe Gloeckner föddes i Philadelphia men växte upp mestadels hos sin mor i San Fransisco. Fadern var illustratör och Phoebe intresserade sig tidigt för tecknandet. Hon inledde sin seriekarriär redan som tonåring i undergroundkretsar, inspirerad av serieskapare som Robert Crumb, Aline Kominsky, Bill Griffith och Justin Green, av vilka flera fanns närvarande i moderns vida bekantskapskrets.

Gloeckner bevistade ett flertal skolor under sin barndom, men hade en s.k. "problematisk barndom" och blev inte kvar länge på någon av dem. En av de mer lyckade utbildningarna genomgick hon på San Francisco State University, där hon studerade konst och biologi.

För brödfödan valde hon inte serietecknandet, utan utbildade sig istället till medicinsk illustratör på University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas. Hon har alltid varit intresserad av anatomi och den mänskliga kroppen, och arbetar idag främst med att illustrera läkarböcker och dylikt. Denna syssla ledde även till att hon fick uppdraget att illustrera J.G. Ballards kontroversiella roman "The Atrocity Exhibition" ("Skändlighetsutställningen" på svenska, Gloeckners bilder finns dock inte i den svenska utgåvan).

Gloeckner har bott och verkat i San Francisco, Dallas, Aix-en-Provence, Paris, Prag, Setauket NY, och Ann Arbor, där hon nu arbetar som lärare i School of Art and Design på University of Michigan. Hon har varit gift tre gånger och har två barn.

Hennes serier görs ofta i en självbiografisk eller semi-självbiografisk form, och handlar i många fall, mer eller mindre förtäckt, om några av de svårigheter och bisarra situationer hon upplevde under sin barndom och ungdom; föräldrakonflikter, skolproblem, drogproblem, sexuellt utnyttjande, ett förhållande med moderns pojkvän, etc.

Utgivning

Phoebe Gloeckners serier har sedan hennes tonår publicerats i tidningar som Weirdo, Young Lust, Buzzard och Twisted Sisters. Publiceringen har varit sporadisk.

Ett samlingsalbum betitlat "A Child's Life" kom ut 1988, innehållande ett urval av hennes serier, målningar och etsningar, samt ett förord av Robert Crumb.

Hennes främsta verk torde dock vara "The Diary of a Teenage Girl" från 2002, en roman i dagboksform med illustrationer och serieinslag, som har hyllats och jämförts med J.D. Salingers "Catcher in the Rye".[1] "Diary of a Teenage Girl" handlar om olycklig kärlek, ungdomstrauman, föräldrarelationer och drogproblem och är till stora delar semi-självbiografisk. Ämnena och situationerna känns igen från flera av Gloeckners tidigare serier.

Serier och serieliknande verk

  • "A Child's Life and Other Stories", North Atlantic Books 1998; rev, 2002, ISBN 1-58394-028-6
  • "The Diary of a Teenage Girl: An Account in Words and Pictures", Frog Press 2002, ISBN 1-58394-063-4

Barnböcker

  • "Weird Things You Can Grow", Random House.
  • Illustrationer till flera barnböcker i bokserien "Tales too Funny to be True", publicerade av HarperCollins.

Övriga illustrationer (urval)

  • J.G. Ballard: "The Atrocity Exhibition", RE/Search Publications 1990, ISBN 0-940642-18-2 (interiöra illustrationer)
  • V. Vale (red.) and Andrea Juno (red). "Angry Women", RE/Search Publications 1991, ISBN 0-940642-24-7 (omslag)
  • Paul Spinrad: "The RE/Search Guide to Bodily Fluids", RE/Search Publications 1994, ISBN 0-940642-28-X (omslag)
  • Cathy Winks och Anne Semans. "The Good Vibrations Guide to Sex", Cleis Press, tredje uppl. 2002, ISBN 1-57344-158-9

Kontroverser

Det sexuella innehållet i "A Child's Life" ledde till att den blev bannlyst från folkbiblioteket i Stockton, Kalifornien efter att en elvaåring hade tagit del av innehållet. Stocktons borgmästare kallade boken "en instruktionsbok för pedofiler".[2]

Externa länkar

Fotnoter

  1. Amazon.com [länkad 2008-06-08]
  2. Engelska Wikipedia: Phoebe Gloeckner [länkad 2008-06-08] (ytterligare källa behövs)