Pocahontas

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Pocahontas" är en animerad Disneyfilm som också blivit överförd till seriemediet.

Denna film var den första av Walt Disney Pictures animerade långfilmer som inspirerats av historiska fakta och inte av någon saga eller legend. Pocahontas berättar historien om den första kontakten mellan Engelska bosättare i Jamestown, Virginia, och den lokala indianstammen, Powhatan.

Filmen hade premiären utomhus den 10 juni 1995 i New Yorks Central Park, på bio släpptes den sex dagar senare.

Handling

Det är tidigt 1600-tal och ett skepp närmar sig de djupa skogarna i Virginia. Med i besättningen finns den girige guvernören Rathcliffe som efter en del incidenter måste bättra sitt rykte inför den engelske kungen och vad kan vara bättre än att hitta guld? Spanjorerna lyckades ju så varför skulle det inte gå för Rathcliffes och hans män?

Förutom Rathcliffe finns även den berömde och omtyckte upptäcktsresanden John Smith som tidigt i resans gång visar mod och räddar den oerfarne besättningskamraten Tomas från att drunkna. När skeppet kommer i land ger sig John ut för att leta efter indianer eller de så kallade "vildarna" även om hans nyfikenhet för den nya "världen" är en större anledning till hans utflykt. Precis som engelsmännen anar finns det indianer i området och en av de är den påhittiga och vackra indianprinsessan Pocahontas. Pocahontas är dotter till hövdingen över Powhatan-satmmen och gör likt John Smith lite som hon själv vill och följer sig egen väg. Som "resekamrater" har hon även tvättbjörnen Meeko och kolibrin Flit. Pocahontas är väldigt nyfiken och följer efter en av "främlingarna" och blir till sist påkommen. Mannen i fråga är såklart John Smith och de börjar träffa varandra mer och mer. Samtidigt så är guvernören Rathcliffe i full gång med guldgrävingarna och han skyr inga medel för det heller. Han skövlar ner skogen och förstör de fina landskapen, vilket givetvis irriterar indianerna. Rathcliffes män gräver och gräver men hittar inget guld och Rathcliffe blir både frustrerad och orolig. Han lyckas till slut lura sig själv och sina män att indianerna tagit guldet.

Allt eftersom John lär känna Pocahontas börjar han misstro Rathcliffe men tar situationen ändå med humor. Men en dag brakar det hela loss; Smith säger inför Rathcliffe och alla hans män att det inte finns något guld och att indianerna inte heller har det. Rathcliffe har undrat var Smith har tagit vägen om dagarna och lyckas få den lättpåverkade besättningsmannen Tomas att en kväll följa efter John och se vart han tar vägen. Inte helt oanande har John Smith bestämt möte med Pocahontas. Men när Pocahontas trolovade Kocoum får se de båda kyssas anfaller han Smith. Då går det hela mycket snabbt; Tomas skjuter Koucom som dör och direkt efter tillfångatas John av en grupp indianer. Tomas lyckas dock springa därifrån och meddelar Rathcliffe vad som har hänt. Detta visar sig bli ett gyllene tillfälle för Rathcliffe då han i sitt tal till sina mannar pådyvlar dem att Smith blev lurad och att det visst finns guld. Indianerna har tillfångatagit John Smith, besättningens favorit, och nu är enda utvägen krig.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2010-11-01, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Pocahontas.