Punch

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Punch eller The London Charivari var ett brittiskt veckoutgivet humor- och satirmagasin, som grundades 1841 av journalisten Henry Mayhew och träsnidaren Ebenezer Landells. Den var som mest inflytelserik under sina första två decennier, när den bidrog till att etablera den moderna betydelsen av ordet "cartoon" som en humoristisk illustration. Punch blev en brittisk institution men blev på Irland mest känd för sina rasistiska framställningar av irländare.

Den ursprungliga alternativa titeln The London Charivari skall enligt vissa uppgifter ha lagts till som en hänvisning till den tidigare franska satirtidningen Le Charivari. Tidningens maskot var Mr. Punch, en kasperdocka av klassiskt snitt.

Tidningens upplaga var som störst på 1940-talet men upplagesiffrorna dalade sedan tills Punch lades ner 1992. Ett nytt försök till utgivning gjordes från 1996 men på grund av dålig ekonomi lades tidningen ner igen 2002.

Internationella versioner

Brittiska utvandrare tog med sig satirtraditionen under sina resor. På det sättet uppstod lokala varianter av tidningen, såsom Japan Punch och China Punch.

Framförallt Japan Punch blev väldigt framgångsrik i ett Japan som nyligen öppnats för utländsk påverkan, och gav även upphov till begreppen "Ponchi" (Punch) eller "Ponchi-e" (Punch-bilder) för att beteckna den nya karikatyrbetonade skämttecknings- och serietraditionen som populariserades i landet. Begreppet användes under flera årtionden, ända tills det återupptagna begreppet "manga" slog ut det.

Skämtteckningar ur Punch har publicerats i många svenska dagstidningar, däribland regelbundet i Dagens Industri under 1970- och 1980-talen.