Retcon

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Reboot)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Retcon är en förkortning för retroactive continuity (retroaktiv kontinuitet/handling), alltså en sorts revisionistisk historieskrivning för fiktiva figurer.

Uttrycket myntades av Roy Thomas i mitten av 1980-talet för att beskriva de omvälvningar som gjorts i bl.a. DC Comics superhjälteuniversum, där man ogiltighetsförklarade femtio års historier till förmån för nya bakgrundshistorier. För vissa figurer (till exempel Stålmannen, vars hela historia rensades bort och där John Byrne anlitades för att hitta på ett nytt ursprung och nya versioner av alla bifigurer och skurkar) var denna förändring mer grundlig än för andra (till exempel Batman, där större delen av de äldre äventyren faktiskt räknades som kanon, med undantag för de som motsade den nya, mörkare inriktningen som etablerats av Frank Miller).

Mindre retcons kan gälla till exempel namnstavningar eller hårfärger. Det kan också handla om ett anpassande av bakgrundshistorien till modernare tider. (Om Spindelmannens barnaår skildras i en serie idag, är det i en värld där hemdatorer och videofilmer har en självklar plats. När serien skapades på 60-talet var dessa knappt uppfunna.) Detta är även känt som en "flytande tidslinje".

Även s.k. "avslöjanden", tidigare okända bakgrundshistorier, är en form av retcon. (Till exempel när en ny historia berättar att Stålmannen och Batman möttes som barn och påverkade varandras livsval.)

Idag används det här uttrycket flitigt bland seriefans för att beskriva fenomenet då en ny författare kommer in på en etablerad serie och sätter sitt bomärke på den genom att vända upp och ner på ett välkänt storyelement eller förklara att en annan författares sejour på serien inte längre gäller (jämför med när Bobby Ewing kom ut ur duschen i TV-serien "Dallas" efter att ha varit död i trettio avsnitt och allt annat som hänt avfärdades som en dröm).

Det ska tilläggas att retcons ofta springer ur serieskapares omedvetna misstag. Geoff Johns är en av de senaste årens mest hyllade "fixare" när det gäller att reda upp motsägelsefulla retcons.

Reboot

En retcon där man helt börjar om, och startar hela serien från scratch kallas reboot.