Ringaren i Notre Dame

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Scen från "Ringaren i Notre Dame" i serieversionen av Disneyfilmen från 1996.

"Ringaren i Notre Dame" (fransk originaltitel: "Notre-Dame de Paris") är en skräckromantisk medeltidsroman som skrevs av Victor Hugo 1831.

Handling

Quasimodo, den vanskapte ringaren i Notre-Dame, med sitt enda öga och sina otäcka vårtor, blir förälskad i den vackra Esmeralda. Hon sägs vara ett hittebarn som tagits om hand av zigenarna. Esmeralda blir anklagad för häxeri samt mord och blir dömd till döden. Men Quasimodo försöker rädda henne…

Den spännande och tragiska berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet.

I andra medier

Boken har filmats flera gånger: 1923, 1939, 1957, 1982 som tv-film, 1996 som tecknad film från Disney och 1997 som spelfilm med bl.a. Salma Hayek och Richard Harris i rollerna. Musikalen "Notre-Dame de Paris" är baserad på boken, som också har inspirerat till baletten Esmeralda.

Finns också som opera av Franz Schmidt, då benämnd "Notre Dame".

Serieversionen

Som serie har berättelsen givits ut inom ramen för Illustrerade Klassiker och Disneyfilmen publicerades som serieversion av Serieförlaget 1996.

Serier inspirerade av "Ringaren i Notre Dame"

I Marvels universum finns en superskurk vid namn Quasimodo, som till utseendet påminner om den litterära förlagan.


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2010-12-09, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Ringaren i Notre Dame.