Robinsons

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Space Family Robinson nr 1 (1962), målat omslag av George Wilson. © Gold Key.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Space Family Robinson" (ung. Rymdfamiljen Robinson, "Robinsons" i svensk översättning) var en amerikansk science fiction-serie som publicerades i egen serietidning från Gold Key åren 1962–1982.


Upphovsmän

Serien skapades av Del Connell (manus) och Dan Spiegle (bild) för Gold Key Comics 1962. Från och med nr 8 togs manusförfattandet över av Gaylord DuBois, som tillsammans med Spiegle fortsatte med serien under hela dess levnad.

Handling

Familjen Robinson är en typisk amerikansk helyllefamilj som bor på "Space Station One", egentligen inte en typisk rymdstation utan ett mobilt rymdskepp med bostäder, trädgård och ett observatorium. Äventyret börjar då de blir bortförda långt från sin hemplanet Jorden av en kosmisk storm.

Större delen av serien ägnades åt de äventyr de upplevde när de försökte hitta vägen hem igen.

Figurgalleri

  • Pappa Craig, vetenskapsman
  • Mamma June, vetenskapskvinna
  • Tim, tonårig son
  • Tam, tonårig dotter
  • Clancy, hund
  • Yakker, papegoja

Utgivning

Mini usa.gif USA

Serietidningen Space Family Robinson gavs ut av Gold Key i 59 nummer åren 1962–1984. I och med nummer 15 (1966) fick tidningen undertiteln "Space Family Robinson: Lost in Space". Tidningen lades ner med nummer 36 (1969), men återupplivades 1973, delvis p.g.a. science fictions nya popularitet i kölvattnet på "Star Trek". Tidningen lades ner än en gång i och med nr 54 (1977), och återupplivades en sista gång 1981–82 med fem nummer som enbart repriserade tidigare serier. De sista fem numren gavs ut under förlagsetiketten Whitman Comics.

I nummer 6–36 (1964–69) medverkade andraserien "Captain Venture and the Land Beneath the Sea".

En "Robinson"-historia publicerades även i tidningen Gold Key Champion nr 1 (1978).

Mini storbritannien.gif Storbritannien

En brittisk licensversion publicerades i den svart/vita veckoserietidningen Lady Penelope. Den använde samma figurer och miljö som den amerikanska versionen, men var specialtecknad. Författaren är okänd (men Wikipedia framför hypotesen att Brian Woodford stod för manusen [1]). Tecknare var den produktive John Burns. Sex äventyr berättades under loppet av ett år. Dessutom förekom enstaka historier i The Lady Penelope Summer Extra (1966) och Lady Penelope Annual (1966).

Mini sverige.gif Sverige

Under titeln "Robinsons" publicerades serien (amerikanska originalversionen) i den svenska serietidningen Rymden runt, utgiven av Williams åren 1966–69.

Kuriosa

Serien "Space Family Robinson" kom före den klassiska tv-serien "Lost in Space" som hade ett liknande tema men startade 1965. Underrubriken "Lost in Space" lades till serietidningen efter det att tv-serien hade haft premiär, men serien var inte baserad på tv-serien. (Det är däremot möjligt att den tecknade serien var en inspirationskälla till tv-programmet.)


Första framträdande: Space Family Robinson nr 1 (december 1962)

Mer om Robinsons