Rostrilongitudkvot

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Rostrilongitudkvot, ofta förkortat RLK. Av latinets rostrum, i, n=näbb och longitudo, inis, f=längd. Termen myntades av norrmannen Jon Gisle i boken "Ankismen" för att beskriva och jämföra Kalle Ankas och de andra ankornas utseende över tid.

RLK är ett geometriskt proportionstal som anger förhållandet mellan näbblängden, mätt från mungipa till näbbspets, och huvudhöjden, mätt från den plats där halsen börjar vidga sig till toppen av huvudet. För att kunna ange RLK krävs att näbben är stängd och att ankan inte ler samt att han är tecknad i profil. Då det i många serier inte förekommer någon profilbild är det ofta svårt att ange RLK, varför ankister ofta istället mäter Cervicialtitudkvoten (CAK), som anger förhållandet mellan halsen och huvudet och kan mätas oavsett vinkel i serien.

Många ankister hävdar att ju högre RLK, desto bättre serie. Det anses bero på att Kalle Ankas långa hals understryker hans nyfikenhet och arrogans som var karaktäristiskt för honom under de tidiga åren. Det förekommer även exempel på att Kalles näbb tecknats om när serien har nypublicerats.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!