Science fiction-serier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från SF)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Blixt Gordon" av Alex Raymond © Alex Raymond.

Science fiction (ofta förkortat som sf eller sci-fi) är en genre där vetenskapen står i centrum av den fiktiva världen. Det finns hundratals subgenrer till sf (post-apokalyptism, biopunk, cyberpunk, steampunk, alternativhistoria, retrofuturism, rymdopera etc.) men de tre huvudströmningarna är:

  1. Historier där ny teknik eller nya vetenskapliga rön står i centrum (t.ex. robothistorier)
  2. Historier som handlar om möten med främmande kulturer (såsom utomjordiska varelser eller bortglömda civilisationer)
  3. Politisk/social science fiction (t.ex. framtidsdystopier)

De tre strömningarna kan naturligtvis överlappa varandra.

Framtiden är också ett viktigt element i all science fiction, antingen genom att historierna verkligen utspelar sig i en framtida värld, eller att den samtid de skildrar innehåller element som ännu (med betoning på ännu) inte existerar. Begreppet "hard sci-fi" används ibland för att beteckna mer realistisk science-fiction, ofta i en förhållandevis nära framtid, där historien betonar en vetenskaplig trovärdighet baserad på senaste forskningsrön.

Historik

Flera av de tidigaste bevarade exemplen inom amerikansk dagspress är litet svårdefinierade, både genre- och formatmässigt. Ibland känns science fiction-inslagen mest som påklistrade efterhandsidéer, ibland är titlarna snarare skämtteckningar. Den kortlivade "The Marsoozalums" av James Swinnerton (1901) verkar närmast ha varit en skämtteckning där Swinnerton bytt ut sina vanliga djurfigurer mot antennförsedda varelser som sa lustiga saker. "Sandy Highflyer" (1902) var en flygserie, där piloten ibland flög genom rymden och "Mister Skygack from Mars" (1907) en skämtteckning.

Den första egentliga science fiction-serien var troligen "Buck Rogers", skapad 1929 av John Dille och Dick Calkins. 1933 kom "Brick Bradford" ("Tom Trick") av William Ritt och Clarence Gray, och året därpå den kanske mest kända av de tidiga sf-serierna; "Blixt Gordon" av Alex Raymond.

Sveriges första science fiction-serie var "Jan Winter", skapad 1941 av Björn Karlström.

Gränsdragning mot andra genrer

I serievärlden finns en stark koppling mellan science fiction och superhjältegenren, då den senare åtminstone delvis tog avstamp i den förra.

Samlingsbegreppet "spekulativ fiktion" ("speculative fiction", på svenska även "fantastik" - som motsatsbegrepp till realism) användas huvudsakligen för genrerna fantasy, science fiction, och skräck, vilka har det gemensamt att de inte skildrar vare sig vår kända samtid eller en känd dåtid, och förhåller sig relativt fritt till vår verklighet.

Inom science fiction står vetenskapen och tekniken i centrum och berättelsen utspelar sig ofta i en tid som skall vara vår världs framtid, medan fantasyn utspelar sig i en normalt helt fiktiv värld där de övernaturliga elementen är fundamentala och skräckgenren ofta skildrar paranormala fenomen och har förmedlingen av skrämseleffekter som sitt främsta syfte. De tre genrerna överlappar ibland varandra. "Star Wars" är till exempel en hybrid mellan science fiction (tekniken i form av rymdfarkoster) och fantasy (den övernaturliga "Kraften"), varför man i bland talar om science fantasy.

Se även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!