Sandman Mystery Theatre

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Varning.png Denna artikel innehåller uppgifter som behöver uppdateras.
Informationen i artikeln kan vara inaktuell, eller innehålla uppgifter om "nuvarande" eller "kommande" händelser som i själva verket redan har passerats,
eller att det inte framgår när händelsen inträffar. – Hjälp gärna till genom att uppdatera informationen!

Gå till diskussionssidan för vidare diskussion.

Omslag till Sandman Mystery Theatre nr 5, 1993. Fotokonst av Gavin Wilson. © DC Comics.

Sandman Mystery Theatre var en serietidning som gavs ut åren 1993–1999 av DC Comics' vuxenetikett Vertigo. Huvudfigur är DC:s klassiska figur Sandman (den förste i ordningen).

Bakgrund

Den förste Sandman, alias Wesley Dodds, skapades redan 1939 av Gardner Fox och Bert Christman och var en typisk "mystery man", föregångaren till superhjälten, som löste brott iklädd gasmask och bekämpade skurkar med sömngas. Figuren återupplivades och förnyades åtskilliga gånger under årens lopp.

1989 skapade Neil Gaiman en ny version av serien "Sandman", en mer ockult inriktad serie som handlade om drömmarnas herre. Dock ratade Gaiman inte helt tidigare Sandman-figurer, utan kopplade tvärtom ihop dem till sin egen mytologi. Bland annat etablerade han att Wesley Dodds hade fått ett fragment av drömherren Sandmans själ och därför börjat drömma sanndrömmar, vilket var vad som drev honom till att bekämpa brott under 30- och 40-talen.

1993 plockade Matt Wagner och Steven T. Seagle upp idén om den sanndrömmande brottsbekämparen och uppdaterade den förste Sandman i en tidning betitlad Sandman Mystery Theatre. Premissen var densamma som serien hade haft redan på 1930-talet, dock med tillägget från Gaiman att figuren hade en koppling till drömmarnas herre Sandman. Serien utspelade sig i slutet av 30-talet och hade något av en film noir-känsla i sin stil, med mycket mörker, skuggor och mystik. Den riktade sig till äldre läsare.

Serien utspelade sig i DC:s universum på 30-talet, men förhöll sig, som så många andra Vertigo-serier, tämligen fritt till kontinuitet och kanon. Gästspel gjordes av andra DC-hjältar såsom Crimson Avenger, Hourman, Starman och Blackhawk.

Matt Wagner lämnade efter hand över hela manusarbetet till Seagle. En mängd olika tecknare roterade på titeln, inklusive Guy Davis, John Watkiss, Warren Pleece och Michael Lark. Guy Davis var den mest frekvente tecknaren och är troligen den som förknippas främst med titeln.

Utgivning

Tidningen kom ut i 70 nummer åren 1993–99. En annual kom 1994, och ett specialalbum, "Sandman Midnight Theatre", ett möte mellan Gaimans och Wagners sandmän, kom 1995.

Ny version

En ny version av tidningen Sandman Mystery Theatre är aviserad att ges ut av Vertigo med början 2007.