Satanik (Bunker)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Satanik tecknad av Magnus. © Max Bunker

Satanik, italiensk superskurk skapad av Max Bunker och tecknad av flera olika tecknare, framför allt Magnus. Serien om denna figur gavs ut parallellt i Frankrike och Italien – i Frankrike under annan titel.

Handling

Marnie Bannister, en mycket duktig men ful kvinnlig vetenskapsman uppfinner en ny drog som förvandlar henne till en skönhet. Som en bieffekt påverkar drogen även hennes psyke och hon börjar uppträda som en samvetslös mörderska under aliaset Satanik.

Hennes huvudantagonist är löjtnant Trent, en polis vars partner dödades av Satanik. Mot slutet av serien förlovar hon sig med den svarte detektiven Kriss Hunter och i det sista numret (1974) så drunknar paret.

Seriens historia

Sataniks skapare Max Bunker gjorde innan Satanik en liknande, manlig superskurk vid namn Kriminal. Den italienska förläggaren Ponzoni och Pietro Granelli gjorde en Kriminal-kopia och skapade figuren Killing. Serien om Killing, som på franska heter Satanik, gavs simultant ut i Italien och Frankrike under huvudpersonens respektive namn. Enligt uppgift så skapade Max Bunker denna serie som hämnd och stal i sin tur namnet Satanik.

Publicering

Satanik gavs ut av Max Bunker Press och kom ut i 231 nummer (sista numret kom ut 1974).

"Satanik" på andra språk

  • Mini frankrike.gif Franska: "Demoniak"

Filmen

"Satanik" blev 1968 en B-film av Piero Vivarelli med den vackra Magda Konopka i titelrollen. Som kuriosa kan nämnas att när Magda spelar Marnie Bannister så ser det ut som om man limmat cornflakes i ansiktet på henne för att göra henne "ful".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!