Lars Jansson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
Lars Jansson
Född:∗ 1926-10-08
Födelseplats:Helsingfors, Finland
Död:† 2000-07-31 (73 år)
Död, ort:Helsingfors, Finland

Land:Finland Finland
Språk:Svenska (Finland) Svenska (Finland)
 Engelska Engelska

Serier i urval
"Mumin"
"Sophia"
Mumintrollet med den nos som är karaktäristisk för Lars Janssons mumintroll.
© Lars Jansson/Moomin Characters

Lars Jansson, född den 8 oktober 1926 i Helsingfors, död den 31 juli 2000 i Helsingfors, var en finlandssvensk författare och serietecknare. Han var yngre bror till Tove Jansson och tog över kreerandet av hennes dagsstrippserie "Mumin".

Lars Jansson debuterade som författare 1941. Innan han började skriva manus till "Mumin" hade han skrivit fyra romaner, två ungdomsböcker, en novellsamling och en lärobok i engelsk affärskorrespondens.[1]

Dagsstrippserien om mumintrollen började publiceras 1954. Redan från början hjälpte Lars Jansson till med serien: Eftersom originalpubliceringen skedde på engelska, måste Tove Janssons texter, som hon skrev på svenska, översättas. Det gjorde Lars Jansson.[2] Hans första manus till "Mumin" avsåg "Mumintrollet i vilda västern", som publicerades 1957. Tove Jansson hade varit i kontakt med syndikatet Associated Newspapers och pratat med dem om att ta in en manusförfattare till hjälp, hon hade dock inte berättat specifikt om sin lillebror i förväg, men när de fick serien så förstod de att en ny skribent hade anlitats.[3]

Kontraktet som Tove Jansson hade med Associated Newspapers gick ut 1959, men skulle sägas upp för att inte förlängas automatiskt. Hon sade upp avtalet, men syndikatet hade hoppats på en förlängning. Lars hade dock i hemlighet börjat öva sig på att inte bara skriva utan även teckna mumintroll. Han hade aldrig tecknat professionellt tidigare. Uppmuntrad av sin mor Signe Hammarsten Jansson ("Ham"), som tyckte att mumin skulle stanna i familjen även om inte Tove orkade fortsätta, gjorde han sitt bästa och efter någon månad hade han fått till tillräckligt bra teckningar för att det skulle fungera. Tove, som från början inte kände till hans strävan, blev glad och hjälpte honom när hon fick reda på saken. Hon skrev till syndikatet och introducerade hans arbete. Associated Newspapers blev mycket nöjda och han fick kontrakt på att fortsätta med muminserien.[4] Det första serieavsnittet som han både har skrivit och tecknat är "Mumins lampa". Han fortsatte att rita serien till 1975, då den lades ner.

Man kan se en viss skillnad i teckningsstilen mellan Tove Janssons mumintroll och dem som Lars Jansson ritade. Det tydligaste är kanske att nosarna är lite kantigare i Lars version.

Jansson skapade också en egen serie, "Sophia", som publicerades 1965.[5]

Med tiden fick Lars Jansson också ta itu med andra projekt kring mumintrollen. Han var medmanusförfattare till Sveriges Radios TV-julkalender "Mumindalen", som sändes 1973. När Telecables animerade TV-serie satte igång 1989 tog han aktivt del som sakkunnig på mumintroll och som omformare av den japanska dialogen. Till sin död arbetade Lars Jansson som konstnärlig rådgivare för den kommersiella användningen av muminfigurerna: licensierade produkter, serietidningar och -album, teater, opera, film, radio, television och multimedia. Hans dotter Sophia Jansson arbetar fortfarande med detta genom företaget Moomin Characters, som förvaltar upphovsrättigheterna kring mumintrollen.

Källor

  1. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", Bilda förlag, Stockholm 2003, ISBN 91-574-5967-3, ss. 107f
  2. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", s. 99
  3. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", s. 108
  4. Christina Björk: "Tove Jansson – mycket mer än Mumin", ss. 110f
  5. Lambiek Comiclopedia: Lars Jansson