Seriefrämjandet Skåne

Från Seriewikin
(Omdirigerad från SeF Skåne)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Seriefrämjandet Skåne (ibland förkortat som SeF Skåne) är Seriefrämjandets lokalavdelning i Skåne, grundad 1973.

Historik

Föreningen hette ursprungligen Seriefrämjandets lokalförening Lund/Malmö och gick även under namnet Seriefrämjandets lokalförening Malmö/Lund i ett antal år. Man har sedan åtminstone 1980-talet utmärkt sig som en särskilt aktiv lokalförening inom Seriefrämjandet.

Seriefrämjandet Skåne har gett ut fanzinet Kul. död. (1983) samt periodvis TOTS (1983–1986).

Arrangemang

Föreningen har haft regelbunden mötesverksamhet sedan grundandet 1973. Föredrag har hållits i de mest varierande serierelaterade ämnen, allt från öl i serier till kvinnosynen i superhjälteserier. Många föredrag har också fokuserat på en speciell serie eller serieskapare. Vid ett flertal tillfällen har serieskapare medverkat och pratat om sitt skapande och vid några tillfällen har förlag presenterat sin utgivning.

Möten innehöll tidigare även recensioner, auktioner och en otrolig massa löst prat. Det lösa pratet pågår fortfarande ofta kombinerat med en enkel fika. Stämningen är ytterst informell och avspänd. Årets sista möte ägnas traditionellt till tävlingar och godsaker med viss julstämning.

Till och med våren 2016 var mötena alltid på den andra måndagen i månaden kl. 19. Därefter har dagen för mötena varierat. Antalet möten per år har varierat men ofta legat runt åtta. Under en längre period var vartannat möte i Vuxenskolans lokaler på St. Gråbrödragatan 13 i Lund och vartannat i caféet på Kvarnby Folkhögskola i Malmö (Industrigatan 4). Mellan 2010 och våren 2017 hölls mötena i Serieskolan lokaler på Friisgatan 15B i Malmö (Mazettihuset, fjärde våningen). Sedan hösten 2017 är mötena i Rum för serier på Friisgatan 12 i Malmö. Det har även ordnat informella utflykter till Danmark för att studera deras seriekultur. Inofficiella pubkvällar har tidvis anordnats av medlemmarna.

Ordföranden

Comiquiz-deltagande

Föreningen har deltagit med tävlande lag i ett antal upplagor av Comiquiz. Ett stort antal gånger har man vunnit tävlingen (fram till 2020 fjorton gånger). Fem (räknat fram till 2020) gånger har man arrangerat Comiquiz. Från 2012 har Fredrik Strömberg varit den som samlat laget och givit det tillgång till hans seriebibliotek.

Mer om Seriefrämjandet Skåne

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!