Sebastian O

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Sebastian O nr 1 (1993). Omslag av Steve Yeowell. © Yeowell, Grant Morrison och DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Sebastian O" är en serie av Grant Morrison och Steve Yeowell. Den släpptes ursprungligen som en trenummers miniserieDC Comics vuxenetikett Vertigo 1993 (en av de tidigaste Vertigo-serierna), och samlades i ett album 2004.

Morrison och Yeowell hade tidigare samarbetat med "Zenith" och skulle senare gå vidare och göra "The Invisibles" tillsammans.

Serien presenterades ursprungligen 1991, som en del av förlagets Disney Comics planerade vuxenetikett Touchmark Comics. Touchmark-planerna avbröts dock redan några månader senare.

Handling

"Sebastian O" är en tidig steampunk-serie, d.v.s. en science fiction som utspelar sig ett viktorianskt England där datorer, robotar och annan högstående mekanisk teknik är en del av vardagen. Sebastian O själv är en ung, Oscar Wilde-inspirerad yrkesmördare i London som har blivit inspärrad på fängelset/mentalsjukhuset Bedlam för sina "brott mot moralen".

Sebastian är medlem av organisationen Club de Paradis Artificiel vilken även inkluderar lesbianen George, pederasten Abbe, samt Lord Theo Lavender. Den sistnämnde förråder Sebastian och ser till att han hamnar i Bedlam, detta som en del av sin plan att ta över världen och fånga den i en virtuell verklighet. Merparten av historien handlar om hur Sebastian jagar Lavender för att utkräva sin hämnd, samtidigt som lagens långa arm är honom själv i hälarna. Sebastian är en sympatisk antihjälte men samtidigt en skrupellös mördare som inte drar sig för att använda de grymmaste och våldsammaste metoder mot sina fiender.

Utgivning

  • Sebastian O nr 1–3, DC/Vertigo 1993
  • "Sebastian O" (samling), DC/Vertigo 2004, ISBN 1-4012-0337-X
  • "Sebastian O" (samling), Titan Books 2004, ISBN 1-84023-996-4