Sekvenskonst

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Sekvenskonst eller sekventiell konst (från engelskans "sequential art") är ett begrepp som används inom serieteorin för olika sorters konstverk med stillbilder som kopplats ihop, och som när de tolkas i en förbestämd sekvens berättar en historia, alternativt genom kontrasterande effekt förstärker ett budskap.

Begreppet är inte exakt definierat, och fastän det inte generellt behöver ha så mycket att göra med det som traditionellt betecknas som serier, så används det sällan utanför seriesammanhang. Det kan dock noteras, att även annan bildkonst ofta visar upp sekventiella bilder som berättar en historia. En films storyboard kan tydligt jämföras med en serie. Scott McCloud har påpekat att en analog film, med sina filmrutor, innan den spelas upp kan ses som en mycket långsam serie.

Begreppet, som på engelska är "sequential art", myntades av Will Eisner i hans serieteoretiska verk "Comics & Sequential Art", som utkom i sin första utgåva 1985. Det har sedan ytterligare diskuterats av den ovannämnde McCloud i verk som "Understanding Comics" (1993, på svenska som "Serier: den osynliga konsten" 1995) och "Reinventing Comics" (2000).

Se ävenStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!