Seriesamlande

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Seriesamlare)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Seriesamlande (samlande av seriepublikationer eller serieoriginal) är en relativt utbredd företeelse i västvärlden. Det kan göras för nöjes skull eller som ekonomisk investering.

Organiserat seriesamlande växte fram under 60-talet, kopplat till nostalgivågen över serietidningar från 40- och 50-talet.

Under 1990-talet ledde ohämmade investeringar i nya serietidningar och upplageökningar till följd av detta till en spekulationskrasch i USA. Marvel Comics var ett av de förlag som drabbades värst.

Seriesamlare kallas ibland även för panelologer eller panelologister.

Vad är serier värda?

Som med alla samlarföremål är det enkla svaret "vad någon är beredd att betala". Generellt gäller grundtesen "tillgång och efterfrågan", då en eftertraktad serietidning i gott skick i få exemplar inbringar mest pengar. För en del samlare har serietidningar setts som en investering, men generellt verkar luften ha gått ur andrahandsmarknaden på senare år. Enligt en artikel på webbplatsen Yahoo! Finance 2013 är det endast de verkligt svåråtkomliga och ikoniska serietidningarna som fortfarande har ett stort andrahandsvärde, resten är kanske inte ens värda omslagspriset längre. I artikeln spekuleras kring orsaker som att många klassiska serietidningar numera har återtryckts i billiga samlingsvolymer eller kan laddas ner olagligt.[1]

Skick bedöms generellt enligt den internationella skickskalan, som ursprungligen infördes av amerikanska "Overstreet Comic Book Price Guide", inspirerad av myntsamlande (därav termen "mint"). Då skickskalan är något komplicerad för lekmän har förenklade beskrivningar också införts.

Många amerikanska serietidskrifter innehåller information om andrahandsvärde på serietidningar, men utöver det finns det även rena kataloger som anses ha högre tillförlitlighet än andra källor.

Skickgradering

Det finns olika sätt att skickgradera seriepublikationer, av vilka Overstreets åttagradiga skala är den mest accepterade internationellt.

Var köper man begagnade serier?

I till exempel seriebutiker, antikvariat, secondhandbutiker, marknader, auktioner, auktionssajter eller per radannonser i dagstidningar.

Fotnoter

Externa länkar