Seriewikin:Bildfrågor
Det här är en sida som tar upp vanliga frågor om bildanvändning på Seriewikin, vilka bilder man får ladda upp, och vad upphovsrätten egentligen innebär.
Vanliga frågor
Vad får jag ladda upp?
Svar: Du får ladda upp bilder som ligger under fri licens eller som inte omfattas av upphovsrätten. Detta betyder i praktiken att de allra flesta bilder som finns på Internet INTE får laddas upp här. Dessutom får inte bilder på levande personer laddas upp utan tillstånd av den personen.
Du får ladda upp
- fotografier tagna av dig själv, som inte förestället en levande person.
- fotografier tagna av dig själv, som förestället en levande person, som uttryckligen godkänner publicering på Seriewikin.
- gamla bilder som inte längre ligger under någon upphovsrätt
- bilder som du fått ett uttryckligt tillstånd från upphovsrättshavaren att publicera på Seriewikin som inte föreställer en levande person.
- bilder som du fått ett uttryckligt tillstånd från upphovsrättshavaren att publicera på Seriewikin som förestället en levande person, som uttryckligen godkänner publicering på Seriewikin.
Du får inte ladda upp bilder som kränker den avbildade, annat än i mycket speciella fall.
Jag hittade (den här bilden) på nätet, får jag ladda upp den?
Svar: I allmänhet nej, den är med största sannolikhet upphovsrättsskyddad. Du måste be upphovsmannen (eller upphovsrättsinnehavaren) om tillstånd. Den tillfrågade måste förstå vad tillåtelsen innebär. Generellt får inte bilder från andra webbplatser laddas upp på Seriewikin.
Två generella undantag finns:
- Grand Comics Database. Där får vi använda omslag om vi använder GCD-mallen.
- Wikimedia Commons. Där får vi använda bilder som är fria och inte föreställer nu levande personer.
Men om jag hittar en bild på nätet som är väl spridd och det inte står någon licens, då är den väl fri?
Svar: Nej, alla bilder är skyddade så länge inget annat anges. Undantaget är om bilden är så gammal att det upphovsrättsliga skyddet bevisligen har gått ut (oftast 70 år efter skaparens död).
Någon säger att bilden är fri att använda, får jag ladda upp den?
Svar: Möjligen, men det är vanligt att folk anger att en bild är fri, utan att mena samma sak som vi med ordet. Till exempel kan det handla om bilder som är avsedda för pressen eller för privat bruk. Om någon fri licens (såsom CC-BY-SA) inte anges är det bäst att kontakta upphovsrättsinnehavarna (eller webbplatsens ansvariga) och försäkra sig om att bilden verkligen är fri. Wikimedia Commons har formulär som man kan använda, då det är viktigt att upphovsrättsinnehavaren specificerar vilken licens som skall gälla.
Får jag ladda upp screenshots från filmer, tv-spel och dylikt?
Svar: I allmänhet nej, om de inte är spridna under någon fri licens, alternativt filmerna är så gamla att de är fria från upphovsrätt.
Vad är gränsen för att en bild ska sakna upphovsrätt?
Svar: Om det gäller vanliga fotografier, så skiljer man på "fotografisk bild" och "fotografiskt verk", och den övervägande delen av alla foton torde klassas som bild. För "bild" gäller i Sverige sedan 1 juli 1994 att den är skyddad i 50 år från framställningsåret, medan ett "verk" är skyddat i 70 år efter fotografens död (ganska betydande skillnad, med andra ord). Lagen som gällde före 1994 sa att samtliga foton var bilder, och de var skyddade i 25 år från framställningsåret, eller 50 år om de hade konstnärligt eller vetenskapligt värde. När den nya lagen infördes fastslog man att den inte skulle gälla retroaktivt annat än för verk; de fotografiska bilder som förlorat sitt skydd fick inte skydd av den nya lagen. Det betyder i praktiken att de flesta bilder som 1994 var 25 år eller äldre, d.v.s. vanliga svenska fotografier tagna före den 1 januari 1969 är oskyddade och därmed fria att använda. För Finland gäller motsvarande, men med 1966 som gräns. För bilder vars upphovsman har anknytning till andra länder, som först publicerats i annat land eller som registrerats i USA kan andra regler gälla.
Även för oskyddade bilder ska man alltid, i enlighet med Bernkonventionen, europeiska upphovsrättslagar och praxis på Seriewikin uppge fotografens namn eller pseudonym enligt god sed, om någondera är känt. Är upphovsmannen okänd bör man gärna skriva "fotografen okänd" istället, eftersom det visar att man skulle ha satt ut namnet om man känt till det. Rimliga ansträngningar bör göras för att ta reda på vem som tagit bilden.
För alla andra typer av visuella verk (målningar, teckningar, vävnader, broderier etc.) gäller sedan länge gränsen 70 år efter upphovsmannens död i Sverige såväl som i de flesta andra länder.
Publiceringsåret har betydelse också för en del andra bilder. Den som först publicerar ett tidigare opublicerat verk vars skyddstid gått ut får ensamrätt på bilden, liknande upphovsrätten. Denna skyddstid är kortare, men kan vara relevant t.ex. för bilder publicerade på arkivinstitutioners webbplatser.
Får jag ladda upp (den här bilden) som jag hittat på en annan Wikipedia?
Svar: Ofta får man ladda upp bilder man hittat på andra Wikipedior till Seriewikin, men bara om det finns uppgifter om licens och källa på den andra wikipedian och licensens är "giltig".
Personlig integritet
Har personen som avbildas något att säga till om?
Seriewikin har en egen policy som är lite hårdare än PUL (Personuppgiftslagen). Om bilden klart och tydligt visar andra nu levande människor måste man ha uttryckligt godkännande från dessa personer för att publicera bilden på Seriewikin. Undantag är om man avbildar offentliga miljöer då personer inte är huvudobjektet.
Skall man sudda över registerskyltar på bil-bilder som man själv fotat?
Svar: Såvida det är ens egen bil är det ju upp till var och en. Tar man en bild på någon annans registreringsskylt kan det vara en idé att lämna någon siffra eller bokstav utanför bilden, så att bilen inte går att identifiera. Är motivet inte registreringsskylten utan bilen kan det vara bra att sudda ut skylten, men det är inget krav. Alternativt kan man ta bilden ur en sådan vinkel så att skylten ändå inte syns.
Det finns dock inga speciella regler som säger att man skall göra detta, och vissa tycker rentav att det blir fult. Gör som du själv vill.
Jag kan inte ladda upp bilder, varför?
Svar: Du måste vara registrerad och ha ett användarkonto på Seriewikin och ha varit registrerad i fyra dagar för att kunna ladda upp bilder. Det tar ungefär 20 sekunder att registrera en användare, du behöver inte ens uppge mailadress, även om det rekommenderas.
Jag laddade upp en bild jag själv tagit, varför raderades den?
Svar: Troligen för att du inte klart angav att det var du som tagit bilden eller inte angett någon fri licens för den. Ange alltid att det är du som tagit en bild, om du faktiskt tagit den, och välj en fri licens i rullgardinsmenyn. Kontrollera dina meddelanden, där finns säkerligen en förfrågan om licensmärkning.
En annan möjlighet är att bilden inte använts och inte ansetts vara av intresse. Seriewikin är ingen personlig bildbank, det är inte ok att ladda upp bilder för lagring. En bild som inte anses vara av intresse för Seriewikin raderas.
Bilder som raderats kan återställas. Du kan be om närmare hjälp här eller på Commons:Bybrunnen på Commons.
Hur tar jag bort en bild jag laddat upp tidigare?
Bara en administratör kan radera bilder, märk bildsidan för radering och förklara varför, skriv under med ~~~~ så att det framgår att det är uppladdaren, så kommer en administratör snart att se det och åtgärda det. Alternativt kan du skriva direkt på någon av administratörernas diskussionssidor också för att uppmärksamma dem på detta. Om bilden är licensierad enligt någon fri licens kommer dock bilden normalt sett inte att raderas.