Seriewikin:Orgbrev

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Seriewikins redaktörer har fått i uppgift att arbeta fram ett förslag på ny organisation för Seriewikin. Här följer i sin helhet det brev som skickades till Seriefrämjandets Styrelse den 8 december 2009.

Redaktörernas förslag till en organisation för Seriewikin

Huvudpunkter i sammanfattning

Vi vill:

  • att arbetet med Seriewikin på det stora hela ska fortsätta fungera som det har gjort hittills. Seriewikin är ett föreningsprojekt men riktar sig inte enbart till föreningens medlemmar. Även icke-medlemmar skall vara välkomna som användare. Wikiarbetet skall skötas gemensamt av användarna med ett minimum av toppstyrning och redaktionell styrning. De åtgärdsförslag som vi kommer med handlar framför allt om effektivisering.
  • att redaktörernas arbete planeras så att ”närvaron” blir mer regelbunden och ärenden följs upp bättre.
  • att fler användare dras in i det aktiva arbetet och får ansvarsposter/uppdrag i Seriewikin (i den mån intresse finns).
  • att ansvarsposterna omvärderas/utlyses med jämna mellanrum så att fler och nya användare kan bli aktuella för dem.
  • att Seriewikin söker samordna sig mer med andra delar av SeF:s verksamhet, samt söker externa samarbetspartners.
  • att kontaktmöjligheterna med representanter för Seriewikin förbättras.

Konkreta förslag i sammanfattning

Vi föreslår:

  1. att användarna utser tre underredaktörer (=administrators) som kan utföra vissa redaktöruppgifter sporadiskt samt agera stand-in för de ordinarie redaktörerna (=bureaucrats) vid behov.
  2. att de tre ordinarie redaktörerna får ett rullande ”jour-schema”, så att var och en får huvudansvaret (ungefär) var tredje vecka. I ansvaret ingår då att ”finnas på plats” åtminstone en gång om dagen, ta en titt på och vid behov redigera de senaste bidragen samt svara på inkomna frågor.
  3. att redaktörposterna, både de ordinarie och underredaktörerna, utlyses en gång om året (varje årsskifte) så att fler användare kan bli aktuella för dem. Valen avgörs med omröstning eller konsensusbeslut bland användarna.
  4. att de ansvarsposter som har ”polisiära befogenheter” (såsom rätten att stänga av användare), ska godkännas av SeF:s styrelse innan de tillsätts. Detta gäller t.ex. redaktörerna.
  5. att alla redaktörer får sin redaktörstatus angiven i anslutning till användarnamnet.
  6. att fler användare tilldelas ansvarsområden – för t.ex. specifika projekt eller favoritämnen – i den mån intresse finns och behov uppkommer.
  7. att även posterna som projekt- och områdesansvariga utlyses en gång om året (varje årsskifte) så att fler användare kan bli aktuella för dem.
  8. att en av redaktörerna (till att börja med David Haglund) får styrelsens förtroende att själv kontakta och anlita tekniske administratören Joel Arvidsson, utan mellanhand via styrelsen, när hjälp behövs.
  9. att vi – om frivillig och kunnig finnes – utser en teknikansvarig i ”mindre teknikärenden” som även tar på sig att undersöka tekniska möjligheter samt svara på frågor om teknik och design när sådana uppkommer.
  10. att Thomas Storn tillfrågas om någon form av kontinuerligt informationsutbyte är möjligt mellan Seriewikin och Svenskt Seriearkiv.
  11. att alla som bidrar med nya artiklar till Bild & Bubbla rutinmässigt tillfrågas om innehåll och hela stycken även får användas i Seriewikin (och släppas fritt enligt GNU FDL-licensen).
  12. att den som ansvarar för Seriewikins ”Aktuellt”-sida även får befogenhet att sköta Kalendariet på SeF:s webbplats (eller vice versa).
  13. att vi utser en eller flera personer som undersöker möjligheterna – tekniska och designmässiga såväl som intresset hos berörda parter – för att inleda ett samarbete med andra seriewikir i andra länder, samt direktlänka mellan gemensamma artiklar.
  14. att Seriewikin får en egen e-postadress med egen länk från startsidan.
  15. att ”jourhavande redaktör” tar på sig att kolla och om möjligt besvara inkommen e-post någon gång under den vecka denne har huvudansvaret.
  16. att de ordinarie redaktörerna vid minst två tillfällen om året samverkar för att följa upp projekt och ärenden, stora som små, som har satts igång. Exakt hur denna uppföljning ska gå till blir redaktörernas sak att avgöra från gång till gång. Arbetet ingår i redaktörens åtagna uppdrag och redaktörerna ansvarar gemensamt för att det sker.

Nedan följer en detaljerad genomgång av hur och varför vi anser att just dessa förslag bör genomdrivas.


Bakgrund:

Seriefrämjandets Seriewiki är ett projekt som är öppet för alla serieintresserade. Wikins natur som kollektiv insats innebär att den till stor del sköter sig själv; det är de aktiva användarna som tillsammans bidrar, kommer överens om praxis och avgör meningsskiljaktigheter. Arbetsinsatsen varierar – och måste så göra – i nivå med användarnas egen tid och engagemang. Toppstyrning kan och bör hållas nere till ett minimum.

Men en viss översyn och redaktionell inblandning behövs. Nya användare bör kunna vända sig till en ansvarig för att fråga om tips och råd. Alla sporadiska användare kan inte förväntas kunna sätta sig in i och följa Seriewikins formatregler och liknande; där har redaktörerna en textbearbetande uppgift. Ordningsfrågor (upphovsrätt, spam, personangrepp m.m.) måste hanteras och illvilliga användare stängas av. Privatpersoner som inte vill registrera sig men som har något att anmärka på (t.ex. upphovsrättsbrott eller felaktiga personuppgifter) eller vill ha mer information om ett ämne, bör ha en kontaktperson att vända sig till. Bland annat.

Seriewikin har nu nått en imponerande storlek (13.826 artiklar i skrivande stund). Artiklarna har generellt blivit längre, bättre uppstyrda och mer kvalitetskontrollerade på senare tid. Seriewikin har använts som källa i nyhetspress och i förlagstexter. De aktiva användarna har blivit fler och besöksstatistiken visade vid senaste mätningen (visserligen i oktober 2007, men vi tror knappast att det har minskat sedan dess) 1.062.326 sidträffar gjorda av 36.397 unika besökare. Seriewikin är följaktligen ett av Seriefrämjandets främsta ansikten utåt vilket ökar kraven på innehåll, täckning och akribi; därmed även behovet av en effektiv organisation.

Nuvarande organisation är:

  • en ansvarig instans (Seriefrämjandet med styrelsen i spetsen)
  • en extern konsult/teknisk admin (Joel Arvidsson)
  • tre redaktörer (Andreas Eriksson, David Haglund, Ola Hellsten)
  • en kontaktperson/länk mellan aktiva användare och styrelse/admin (David Haglund)
  • två projektansvariga (David Haglund för ”Månadens samarbete” och Ola Hellsten för ”Aktuellt-rutan” samt ”Veckans utvalda artikel”)
  • övriga användare som tar på sig uppgifter på eget bevåg

Denna organisation är tydlig och överskådlig, men samtidigt beroende av ett fåtal personer som inte riktigt har lyckats att vara närvarande i den utsträckning som behövs i och med det ökande användandet.

Vi vill

  • att arbetet med Seriewikin i huvudsak ska fortsätta fungera som det har gjort hittills, men att organisationen effektiviseras.
  • att redaktörernas arbete planeras så att ”närvaron” blir mer regelbunden och ärenden följs upp bättre.
  • att fler användare dras in i det aktiva arbetet och får ansvarsposter/uppdrag i Seriewikin (i den mån intresse finns).
  • att ansvarsposterna omvärderas/utlyses med jämna mellanrum så att fler och nya användare kan bli aktuella för dem.
  • att Seriewikin söker samordna sig mer med andra delar av SeF:s verksamhet, samt söker externa samarbetspartners.
  • att kontaktmöjligheterna med representanter för Seriewikin förbättras.

Här följer en genomgång av våra konkreta förslag på genomförandet av detta.

1. Redaktörskap

Just nu är vi tre redaktörer, vilket verkar vara ett lämpligt antal. Redaktörerna gör i stort sett vad alla användare kan göra, t.ex. redigerar innehåll, format och språk i artiklarna. Skillnaden mot övriga användare är att redaktören har en något större plikt att sköta dessa bitar. Med redaktörskapet följer ett ansvar att ha någorlunda koll på vad som försiggår på Seriewikin. En annan skillnad är rätten att vidta ”polisiära åtgärder”, t.ex. varna och stänga av användare och radera artiklar.

Meningsskiljaktigheter avgörs vanligtvis genom kontinuerlig omarbetning eller diskussioner som leder till majoritetsbeslut eller konsensus. Redaktören har i regel inte större makt i diskussionerna än vilken användare som helst; dock bör han/hon ha rätt att avgöra frågor som inte har lyckats avgöras genom gemensamma beslut. Redaktörerna har också några befogenheter som andra användare inte har – de kan t.ex. stänga av användare och radera artiklar. De ansvarar för ordningen på Seriewikin, anmärker när regelbrott sker, medlar när diskussioner och schismer går överstyr, samt stänger av spammare och andra sabotörer.

Det ligger dock ett problem i att det inte alltid finns en redaktör till hands. Frågor får ibland vänta länge på svar, projekt står och stampar och idéer tas inte tillvara på så kvickt som man skulle vilja. Givetvis kan man inte begära att var och en lägger mer tid på wikiarbetet än nu – alla användare inklusive redaktörerna jobbar ideellt och sporadiskt och har både jobb och privatliv som gör att närvaron på Seriewikin inte kan bli fullständig.

Detta problem skulle kunna lösas organisatoriskt med ett ”närvaro-schema”. Om vi bestämmer att varje redaktör har ”huvudansvaret” för redaktörarbetet var tredje vecka och då har på sitt ansvar att gå in på Seriewikin åtminstone en gång per dygn för att svara på frågor och kontrollera de senaste bidragen – då löser vi närvarofrågan utan att någon förhoppningsvis får ta på sig ett alltför stort arbetslass. Passar inte den vecka man tilldelas så kan man byta med någon annan redaktör – eller delegera uppgiften till en underredaktör.

Underredaktör? Ja, vi har ett tag diskuterat att vi vill sprida ansvaret till fler användare, och förslaget har då uppkommit att utse några underredaktörer. Dessa skulle inte ha samma ”närvaroplikt” som redaktören, men flertalet av redaktörens befogenheter. De kan då även agera som stand-in för en ordinarie redaktör då denne inte kan vara närvarande.

En annan mindre lyckad faktor är att redaktörskapet har varit statiskt sedan Seriewikin grundades. Samma redaktörer som fanns med vid starten (undantaget en som avgått) sitter kvar idag av ren hävd. Andra användare som kanske är mer aktiva och kan göra en redaktionell insats har inte bjudits in eller kommit ifråga. Vi vill inte göra oss själva maktfullkomliga, utan anser att man ska utlysa redaktörposterna med jämna mellanrum för att få omsättning i ansvarsfördelningen. De aktiva på Seriewikin bör själva utse och tillsätta dessa personer. Dock bör Seriefrämjandets styrelse ha godkännanderätt för redaktörer och eventuella andra poster som har rätten att vidta disciplinära åtgärder, detta eftersom dessa åtgärder görs i Seriefrämjandets namn.

Vi föreslår

  • 1) att det utses tre underredaktörer (=administrators) som kan utföra vissa redaktöruppgifter sporadiskt samt agera stand-in för de ordinarie redaktörerna (=bureaucrats) vid behov.
  • 2) att de tre ordinarie redaktörerna får ett rullande ”jour-schema”, så att var och en får huvudansvaret (ungefär) var tredje vecka. I ansvaret ingår då att ”finnas på plats” åtminstone en gång om dagen, ta en titt på och vid behov redigera de senaste bidragen samt svara på inkomna frågor.
  • 3) att redaktörposterna utlyses en gång om året (varje årsskifte) så att fler användare kan bli aktuella för dem. Valen avgörs med omröstning eller konsensusbeslut bland användarna.
  • 4) att de ansvarsposter som har ”polisiära befogenheter” (såsom rätten att stänga av användare), ska godkännas av SeF:s styrelse innan de tillsätts. Detta gäller t.ex. redaktörerna.
  • 5) att alla redaktörer får sin redaktörstatus angiven i anslutning till användarnamnet.

2. Projekt- och områdesansvariga

För närvarande har Seriewikin tre ”projekt” som måste uppdateras regelbundet – ”Aktuellt-rutan”, ”Månadens samarbete”, samt ”Veckans utvalda artikel”.

Med jämna mellanrum dyker det upp nya ansvarsområden och projekt som även dessa skulle kunna delegeras. Om vi t.ex. vill undersöka möjligheterna att samarbeta med andra wikir (se punkt 5) så kan detta läggas ut på en frivillig ”projektansvarig” istället för att alla och ingen tar tag i det, och istället för att redaktörerna tar på sig ytterligare uppgifter.

Man kan också kontinuerligt utse olika projekt- och områdesansvariga allteftersom intresse och behov uppkommer. Det är t.ex. möjligt att vi skulle kunna ha nytta av att olika användare tar på sig ett löst ”ansvar” för olika ämnen – t.ex. en för Disney, en för superhjältar, en för manga, en för serieterminologi, etc. Dessa ”ansvariga” skulle då kunna ta på sig att rätta de relaterade artiklarna, engagera fler initierade att skriva mer i ämnet, besvara inkomna ämnesfrågor m.m. Här behöver det inte vara så strikt organiserat från början – ansvarsposterna skulle i så fall skapas i och med att folk blir intresserade av att göra det.

Även ansvarsposterna för projekt och andra områden bör utlysas och – om intresse finns – bytas ut med jämna mellanrum, för att få fler användare delaktiga.

Vi föreslår

  • 6) att fler användare tilldelas ansvarsområden – för t.ex. specifika projekt eller favoritämnen – i den mån intresse finns och behov uppkommer.
  • 7) att även posterna som projekt- och områdesansvariga utlyses en gång om året (varje årsskifte) så att fler användare kan bli aktuella för dem.

3. Teknisk administration kontra mindre teknikfix

Den tekniska administrationen ligger just nu hos den externa konsulten Joel Arvidsson, som fixar buggar, sköter mjukvaruuppdateringar, etc. Kontakten med Joel sköts via Seriefrämjandets styrelse, medan David Haglund är mer eller mindre officiell kontakt mellan Seriewikin och SeF:s styrelse. Det tycks fungera väl som det är, men det skulle onekligen bli smidigare om David kunde sköta kontakten direkt med Joel.

Förutom den större tekniska administrationen av wikin, dyker det ibland upp teknik- och designproblem av mindre art – t.ex. utvecklandet av olika typer av mallar. Användarna på Seriewikin har alla olika grader av dator- och wiki-kunskap. Om någon av de aktiva användarna har intresse av detta tycker vi att det vore bra om denne utses till ansvarig för frågor av teknisk art. Ansvaret skulle inte innebära att han/hon behöver ordna allt tekniskt, men att denne ser över vad som är önskvärt och möjligt, samt ställer upp på att vara kontaktperson och behjälplig när andra användare har frågor av mer teknisk art, t.ex. utformning av mallar.

Idag är det heller ingen som ägnar sig åt att notföra besöksstatistik, sökstatistik, etc. Även detta skulle kunna åläggas den teknikansvarige.

Vi föreslår

  • 8) att en av redaktörerna (till att börja med David Haglund) får styrelsens förtroende att själv kontakta och anlita tekniske administratören Joel Arvidsson, utan mellanhand via styrelsen, när hjälp behövs.
  • 9) att vi – om frivillig och kunnig finnes – utser en teknikansvarig i ”mindre teknikärenden” som även tar på sig att undersöka tekniska möjligheter samt svara på frågor om teknik och design när sådana uppkommer.

4. Samordning med SeF:s övriga verksamheter

Seriefrämjandet är ett brett och långlivat förbund med en enorm ackumulerad kunskap. Om man ytterligare kunde samordna några av SeF:s olika delar kunde hela organisationen tjäna på det. Ett smidigare system för att utnyttja information från t.ex. Bild & Bubbla och Svenskt Seriearkiv är därmed önskvärt.

Bild & Bubbla
Samlade årgångar av Thud/Bild & Bubbla har mängder av information som åtminstone till viss del skulle kunna återvändas i Seriewikin. Redan nu har artiklar från B&B använts som källa vid åtskilliga tillfällen – informationen är ju inte upphovsrättsskyddad i sig och även kortare citat får återges med angivande av källa. Men det skulle förstås underlätta om hela stycken från artiklarna fick ”stjälas”, liksom om vi som arbetar med Seriewikin fick tillgång till artiklarna i elektronisk form. Detta får givetvis inte ske utan upphovsmannens tillstånd. Vi undrar därför: Skulle man inte rutinmässigt kunna tillfråga alla nuvarande och framtida artikelförfattare till B&B om de vill ”skänka” sitt material till Seriewikin? Alla kommer inte att vilja och det måste respekteras, men det material vi får kan bli en stor tillgång. (Även tidigare årgångars artikelförfattare borde tillfrågas om detsamma i den mån det är möjligt. Men poängen med att fråga nya artikelförfattare om tillstånd är att det skulle ske rutinmässigt, ”by default”, när de anlitas eller lämnar in en artikel.)

Svenskt Seriearkiv
Svenskt Seriearkiv är en guldgruva till kunskapsbank som ligger under SeF:s ansvar. Som det är nu är arkivets enda ansikte utåt en oregelbunden bokutgivning. Seriewikin borde kunna vara ytterligare ett ansikte. I Seriearkivet finns mängder av både text- och bildmaterial som skulle kunna offentliggöras i Seriewikin i olika former. Nu vet vi alla att arkivarie Thomas Storn har skäppan full som det är, men om en mindre arbetsinsats kunde avsättas till att slussa material till Seriewikin skulle det kunna gagna alla parter. Exakt hur ett eventuellt samarbete/utbyte skulle gå till är vi inte säkra på. Men vi antar att det finns arkiveringslistor över inventarier och artefakter som vi på Seriewikin skulle kunna få tillgång till? Dessa kunde vi kanske i så fall använda för att söka eller begära vidare material vid behov? Har Thomas Storn intresse och möjlighet att bistå Seriewikin, t.ex. med att skanna in material vid särskilda (motiverade) förfrågningar? Naturligtvis går utbytet även i motsatt riktning – från Seriewikins användare kan det komma information som Seriearkivet kan ha nytta av. Ett konkret exempel: Seriefrämjandet håller just nu på att sammanställa en samling med Sten Rinaldos ”Ba-Ba” efter en donation av originalmaterial till Seriearkivet. Om Seriewikin fick tillgång till arkivets fakta- och bildmaterial kring ”Ba-Ba” kunde en artikel färdigställas före boksläppet. Kanske kan det hjälpa marknadsföringen. Kanske kan det även leda till att vi får mer information om serien och serieskaparen via nätet, från folk som inte alls är knutna till SeF och vars kunskaper vi annars inte skulle ha fått ta del av. Ett samarbete kan leda till ett mervärde både ur informations- och marknadsföringssynpunkt. Inte endast för Seriewikin, utan även för Svenskt Seriearkiv och för Seriefrämjandet som organisation.

SeF:s webbplats
På Seriefrämjandets webbplats finns ett kalendarium för serierelaterade evenemang (för närvarande i träda men enligt uppgift snart igång igen i och med den nya Sef-webben). Även Seriewikin har en typ av ”kalendarium” – en ”Aktuellt”-ruta som tar upp evenemang, jubileer och andra aktualiteter. Det skulle otvivelaktigt underlätta om en och samma person kunde ansvara för såväl både ”Aktuellt”-rutan och SeF-webbens kalendarium. Kanske kan man vis lösa det tekniskt så att informationen bara behöver skrivas in en gång, men länkas till båda sidorna?

Vi föreslår

  • 10) att Thomas Storn (ödmjukt och förutsättningslöst) tillfrågas om någon form av kontinuerligt informationsutbyte är möjligt mellan Seriewikin och Svenskt Seriearkiv.
  • 11) att alla som bidrar med nya artiklar till Bild & Bubbla rutinmässigt tillfrågas om innehåll och hela stycken även får användas i Seriewikin (och släppas fritt enligt GNU FDL-licensen).
  • 12) att den som ansvarar för Seriewikins ”Aktuellt”-sida även får befogenhet att sköta Kalendariet på SeF:s webbplats (eller vice versa).

5. Externa och internationella samarbeten

Det finns åtskilliga andra serierelaterade wikir och databaser på Internet. Bror Hellman har framfört förslaget att vi ska söka samarbete med några av dem (om de uppfyller våra egna kvalitetskrav). Samarbetet skulle t.ex. kunna ske på samma sätt som de olika nationella Wikipedia-sajterna gör – man länkar direkt till samma uppslagsord men på andra språk.

För Seriewikins del skulle det kunna innebära att det vid sidan av vår artikel om ”Fantomen” finns länkar till vad t.ex. engelska, tyska och danska seriewikir skriver om samma serie. Den andra wikin skulle då samtidigt länka tillbaka till oss.

Vi föreslår

  • 13) att vi utser en eller flera personer som undersöker möjligheterna – tekniska och designmässiga såväl som intresset hos berörda parter – för att inleda ett samarbete med andra seriewikir i andra länder, samt direktlänka mellan gemensamma artiklar.

6. Kontaktmöjligheter

Just nu existerar inget vettigt sätt att ta kontakt med någon ansvarig för Seriewikin. Antingen måste man skriva ett inlägg på redaktörens (eller annan användares) diskussionssida. Eller så måste man skriva på Seriefrämjandets webbforum (där Seriewikin har ett eget underforum). Båda varianterna kräver tyvärr registrering och inloggning.

Men det kan finnas de som behöver kontakta Seriewikin utan att vilja registrera sig som användare. Allt ifrån privatpersoner som vill anmärka på felaktiga personuppgifter till konstnärer som vill anmäla upphovsrättsbrott eller journalister som vill ha mer information om ett ämne. Seriewikin behöver en kontaktperson och en egen e-postadress (helst på SeF:s domän, annars en G-mailadress el dyl), som bör vara synlig på startsidan.

Vi föreslår

  • 14) att Seriewikin får en egen e-postadress med egen länk från startsidan.
  • 15) att ”jourhavande redaktör” tar på sig att kolla och om möjligt besvara inkommen e-post någon gång under den vecka denne har huvudansvaret.

7. Uppföljning av ärenden

Många idéer och förslag har framförts i detta dokument. De flesta av idéerna är inte nya utan har diskuterats tidigare bland Seriefrämjare och wikianvändarna. Det har upprepade gånger konstaterats att ”det är bra idéer som vi måste gå vidare med”. Sedan har inget hänt eftersom det inte finns någon överenskommelse om hur vi ska gå vidare.

Även mindre frågor hamnar ibland mellan stolarna och rinner ut i sanden. Då och då bör vi ta ett ”uppföljningsheat” för att, till exempel, komma till ett avslut i den där diskussionen vi hade huruvida en kategori skulle döpas om.

Återigen: Alla vi som arbetar med Seriewikin gör det ideellt på vår fritid, och man kan inte begära så överdrivet mycket mer engagemang än vad som redan ges. Men man kan minska problemen genom att upprätta åtminstone lösa rutiner kring hur och hur ofta idéer och påbörjade ärenden ska följas upp.

Vi föreslår

  • 16) Att de ordinarie redaktörerna vid minst två tillfällen om året samverkar för att följa upp projekt och ärenden, stora som små, som har satts igång. Exakt hur denna uppföljning ska gå till blir redaktörernas sak att avgöra från gång till gång. Arbetet ingår i redaktörens åtagna uppdrag och redaktörerna ansvarar gemensamt för att det sker.

Det är vår tro och förhoppning att ovanstående förhållandevis enkla åtgärder kommer att kunna höja kvaliteten på Seriewikin ett snäpp. Vi är redo att ta nästa steg på vägen till den seriösa encyklopedi som vi strävar efter att bli.

Seriewikins redaktörer: Andreas Eriksson, David Haglund och Ola Hellsten 2009-12-07