Simon Lundström

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Simon LundströmPencon 2007 i Stockholm, 3 mars 2007. © Steamboat Willie

Simon Lundström (f. 1973), översättare. Översättningar av manga, åt Epix, Bonnier Carlsen och Egmont. Har översatt från japanska både till engelska och svenska.

Som en av grundarna till föreningen Mangakai hör Lundström till förgrundsgestalterna inom svensk manga-fandom. Inom föreningens verksamhet har han bland annat grundat fanzinet Mangaka och var dess förste redaktör. Han har även grundat Studio Sappari, som huvudsakligen sysslar med anime.

Han sysslar även med annan mangarelaterad verksamhet, till exempel tidigare undervisning på en deltidskurs vid Stockholms Universitet.

Mangamålet

Lundström åtalades i det så kallade mangamålet med anledning av vissa bilder han innehade, men frikändes slutligen 2012 av Högsta domstolen.

Icke-serierelaterat arbete

Han har även översatt anime för Ozon media samt dokumentären "Kampanjen" (om en ung japansk LDP-politiker) för Sveriges Television.

Kuriosa

Skriver sig själv ibland under namnet Zimeon Lundström. Enligt Simon själv började han skriva "Zimeon" i ett experiment att se hur långt han kunde använda namnet utan att behöva gå till skattemyndigheten och namnändra.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!