Humorserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Skämtserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Knoll och Tott" ill. av Rudolph Dirks (ca 1905) © KFS.

Humorserier, eller skämtserier, är en gängse beteckning på serier som är inriktad på komik av olika slag. Denna komik kan bestå av skämt, såsom slapstick eller ordvitsar, den kan vara satirisk eller parodisk, innehålla vardagsrealistisk humor, etc. Den kan publiceras som korta strippar eller i längre episoder, rikta sig till barn eller vuxna. Komedin kan vara lättillgänglig eller svart och "svår".

(Ska man vara noga är "humorserier" en felaktig beteckning eftersom humor handlar mer om läsarens temperament än om seriens inneboende egenskaper. Begreppet är dock vedertaget och används oftare än "komiska serier".)

Snarare än en genre är humorserien ett samlingsbegrepp för en mängd olika former och genrer. Teckningsstilen är oftast (men inte alltid) mer karikerad och stiliserad än i realistiska serier och äventyrsserier.

Seriemediet i sig har sitt ursprung i skämtteckningarna och de tidigaste serierna var närmast uteslutande humorserier. Humorserier har sedan under lång tid varit en väldigt populär typ av serie. Engelska begrepp som "comics" och "funnies" kommer från uppfattningen att mediet som helhet mest varit glad underhållning.

När en äventyrsserie innehåller många komiska element eller starkt karikerade figurer brukar den ofta betecknas som en komisk äventyrsserie.

Se även