Skulpturserier

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En av de mest vedertagna definitionerna på serier är "sidoställda bilder i medveten sekvens".[1] Denna definition, om man drar den till sin spets, inkluderar oortodoxa varianter såsom fotoserier och instruktionsserier, sekventiella bildserier av William Hogarth, träsnittsberättelser av Lynd Ward, och andra verk som traditionellt sett inte räknas till seriemediet.

En variant som sällan tas upp i seriesammanhang är bildserier med tredimensionella bilder, till exempel skulpturer. Flera skulpturverk har gjorts där hela verket består av flera sidoställda element som tillsammans berättar en historia i sekvens.

Ett exempel på detta är konstnären Craig Knowles' skulpturverk "Taking Flight", som består av fem sidoställda skulpturer som tillsammans bildar en sekvens av en fågel i flykt. Skulpturen är belägen vid kusten i brittiska Sunderland.

Serieskaparen Bryan Talbot avbildar "Taking Flight" och benämner den som en "tredimensionell serie" i sitt seriealbum "Alice in Sunderland".

Externa länkar

Fotnoter

  1. McCloud, Scott: "Serier: den osynliga konsten", Medusa, Stockholm [1993] 1995, sid. 7–9. ISBN 91-7089-008-0. Libris 7600768. Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!