Sonic the Hedgehog

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Sonic the Hedgehog" är en amerikansk godtycklig serieadaption av spelföretaget SEGA:s igelkottsmaskot och dennes äventyr. Den började ges ut 1993 av Archie Comics, och publiceras fortfarande. Tidningen är i stort sett fristående från tidigare versioner av den blå igelkottens äventyr, men lånar friskt från alla håll – främst från de amerikanska tv-serierna samt spelen.

Trots att tidningen har en ganska blygsam upplaga om man jämför med de större förlagen (Marvel, DC, Image) har Sonic the Hedgehog ändå hållt sig fast i över tjugo år, toppar listan över förlagets mest populära titlar, och har utkommit med över 250 nummer. Detta gör den även till den tidning baserad på en licensierad figur som klarat sig längst i USA.

Tecknare som länge jobbat för tidningen och titt som tätt återkommer är bland annat Scott Shaw, Art Mawhinney, Manny Galan, Spaz, Ken Penders med fler. På senare år har nya tecknare och manusförfattare anslutit sig – såsom J. Axer, Dawn Best, Jonathan Gray och Ian Flynn – varav åtskilliga växte upp med tidningen.

Genom åren har Sonic genomgått många förändringar, och ingen tycks vara helt på det klara med vilken målgrupp serien bör rikta sig till. Det har även hänt ett antal gånger att tidningen precis slunkit förbi The Comics Codes bestämmelser – något som både väckt förargelse och förtjusning.

Miniserier och parallella tidningar

Genom åren har tidningen gett upphov till en mängd miniserier, ofta fokuserade på olika figurer – Sonics egen rival hade under ett par år även en egen tidning, Knuckles the Echidna som drog iväg ännu mer från originalet och dessutom introducerade smått kontroversiella teman i sonicvärlden, såsom splittrade familjerelationer och diskriminering. När Knuckles the Echidna gick i graven efter 32 nummer hade den lämnat efter sig en hel arsenal med platser och figurer, som istället fick trängas i Sonics tidning.

Sonic Super Special var en extratjock tidning som kom ut var tredje månad med historier som var för långa för att få plats i den ordinarie Sonictidningen. Den var ofta temabaserad och användes ofta som plattform för att avsluta långa historier eller för att klargöra saker som inte fått plats i den månatliga tidningen. Sonic Super Special klarade sig i 15 nummer.

Sonic Universe ges ut fortfarande och handlar mest om bifigurerna i serien.

Det gavs även ut en brittisk tidning med figuren kallad Sonic the Comic. Tidningen gavs ut av Fleetway från 1993 till 2002 med 223 nummer.

Sonic the Hedgehog i Sverige

1994 kom det första numret av Sonic the Hedgehog ut i Sverige, utgiven av Semic. Tidningen gick dock i graven efter redan ett och ett halvt år (efter nio nummer). Tidningarna var något tjockare än sin amerikanska motsvarighet, men i övrigt identiska. Slapstickhumorn som var tidningens signum i början överfördes med briljans till svenska av Mats Jönsson, som även var den svenska utgåvans redaktör.