Star-Lord

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Star-Lord är namnet på två olika seriefigurer i science fiction-serier publicerade av Marvel Comics. Konceptet delas även av en tredje figur, Jason of Spartax.

Star-Lord I (Peter Quill)

Den förste figuren att bära namnet Star-Lord var Peter Quill, som först dök upp i Marvel Preview nr 4 (januari 1976), i en serie av Steve Englehart (manus) och Steve Gan (bild). Peter Quill föds vid tidpunkten då planeterna Jupiter, Mars, Merkurius och Venus samt Solen och Månen bildar en ovanlig formation sett från Jorden. Då Peter är elva år dödas hans mor av invaderande utomjordingar och han svär att hämnas. I vuxen ålder blir han astronaut, och då en mystisk kraft kontaktar Jorden blir Peter utsedd som arvtagare till den kosmiska titeln Star-Lord. Det visar sig sedermera att Peters biologiske far är Jason of Spartax, i sin tur sonen till en galaktisk kejsare som var Star-Lord före Peter.

Som Star-Lord är Peter med om otaliga rymdäventyr och beskyddar oskyldiga varelser från ondska tillsammans med sitt levande rymdskepp Ship.

I miniserien Annihilation: Conquest återvänder Star-Lord (Peter) tillsammans med ett flertal andra rymdfigurer från Marvel, inklusive Mantis, Deathcry, Captain Universe och Rocket Raccoon.

2008 blir han en medlem i gruppen Guardians of the Galaxy och en av huvudkaraktärerna i Marvels serietidning med samma namn.

Jason of Spartax

Peters far, Jason of Spartax, dyker först upp i Marvel Preview nr 11 (januari 1977), skapad av Chris Claremont och John Byrne. Jason kallas aldrig för Star-Lord, men bär en liknande uniform.

Star-Lord II (Sinjin Quarrell)

Sinjin Quarrell var namnet på ännu en Star-Lord, en kortlivad figur som dök upp i miniserien Star-Lord 1996. Han kom från framtiden och skapades av Timothy Zahn och Dan Lawlis.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!